Schaldemose: Nu skal valgløfterne fra EP-valget realiseres

DEBAT: Vælgernes stemmer forpligter os politikere til at få indflydelse på den lovgivning, der fremover udformes i Europa-Parlamentet. Det skriver Christel Schaldemose (S).

Af Christel Schaldemose
Medlem af Europa-Parlamentet (S)

Det typiske spørgsmål, jeg og alle andre politikere får lige efter et valg, er, hvad der bliver det vigtigste arbejde i den kommende periode. Det åbenlyse svar er at nævne de ting, jeg er gået til valg på − og er blevet valgt på: kampen for et bedre klima, et renere miljø, mod social dumping og for bedre forbrugerrettigheder.

Men det er som bekendt svært at spå − særligt om fremtiden − for hvem ved, om der dukker nye udfordringer op ud af det blå. Finanskrisen i 2007 og flygtningekrisen i 2015 var to store kriser, der kom pludseligt og skyggede over det meste andet.

Alligevel er jeg overbevist om, at det bliver mere end svært at slå klimakrisen af pinden som vores allerstørste udfordring lige nu. Valget for tre uger siden var et klimavalg.

Vi skal tage danskerne seriøst
Valgdeltagelsen i Danmark og Europa var rekordhøj til valget til Europa-Parlamentet. 2.800.029 danskere satte deres kryds på de politikere, de synes skal repræsentere dem. Det forpligter.

Vi taler altid om, at det er vigtigt at stemme. At deltage i demokratiet. Når så mange følger opfordringen, er det også vigtigt, at vi politikere tager danskerne seriøst. Der gik desværre ikke meget mere end et døgn, før den første nyvalgte sprang fra.

Det, synes jeg, er ærgerligt. Både over for os politiske kollegaer og i særdeleshed over for vælgerne. Men den helt store tillidsøvelse mellem vælgere og valgte er faktisk i gang lige nu. Uden for mediernes søgelys er vi i Europa-Parlamentet nemlig ved at konstituere os. Hvem skal have hvilke poster? Hvem skal sidde i hvilke udvalg?

Her får man virkelig syn for sagn, om hvem der har taget arbejdstøjet med til Bruxelles, og hvem der har ladet det ligge derhjemme. For man kan sige nok så meget i en valgkamp − de næste års reelle politiske arbejde defineres lige nu.

Lad mig bare være helt ærlig og sige, at ikke alle Europa-Parlamentets 22 udvalg er lige vigtige. Der er udvalg, hvor der er reel politisk indflydelse og meget lovgivning, og så er der udvalg, der skriver mange meninger ned på papiret, men ingen reel indflydelse har.

Europa-Parlamentet er medlovgivere, så vores kerneopgave som medlemmer er at lave lovgivning. Det er også her, vi hver især har mest at skulle sige. Derfor er det vigtigt at komme med i de udvalg, hvor lovgivningen påvirkes og laves.

Politiske forpligtelser
I Socialdemokratiet går vi efter de udvalg, hvor der er politisk indflydelse. Og selvom det ikke altid er sådan, så håber jeg, at vi i denne konstituering vil se alle danske parlamentarikere gå efter politisk indflydelse snarere end flotte poster. Det skylder vi hver især de 2,8 millioner danskere, der har valgt os.

Når jeg om fem år skal kigge tilbage på den her mandatperiode, bliver det vigtigste for mig i hvert fald at se, om jeg rent faktisk har gjort en forskel. Det ved jeg, jeg har gjort de seneste 12 år.

Uden min indsats var kravene til bilers forurening i EU i fremtiden ikke blevet så skrappe. Uden min indsats var prisportaler og andre platforme ikke blevet tvunget til mere fairness og gennemsigtighed.

Således håber jeg også, at jeg om fem år kan sige, at uden mig var miljøet ikke blevet renere. At uden mig var det indre marked ikke blevet mere fair for lønmodtagere og forbrugere. Det har jeg forpligtet mig til over for vælgerne.

Forrige artikel Løkkegaard: Valgsejr skal omsættes til politik på handels- og klimaområderne Løkkegaard: Valgsejr skal omsættes til politik på handels- og klimaområderne Næste artikel Tænketanken Europa til en ny regering: Europapolitikken kan afgøre jeres succes Tænketanken Europa til en ny regering: Europapolitikken kan afgøre jeres succes
Nyt udspil om mindsteløn tager hensyn til dansk model

Nyt udspil om mindsteløn tager hensyn til dansk model

NYHEDSANALYSE: Udkast afslører, at der er gjort meget for at holde den danske overenskomstbaserede arbejdsmarkedsmodel ude af EU-Kommissionens nye udspil om europæisk mindsteløn. Spørgsmålet er, om det er nok set med danske øjne.