V til regeringen: I kan ikke løse klimaudfordringerne uden EU

DEBAT: Flere danske afgifter på fly og landbrug af hensyn til klimaet er et slag i luften. Regeringens løsninger skal findes i EU-fællesskabet, skriver Jan E. Jørgensen (V).

Af Jan E. Jørgensen (V)
EU-ordfører

Det netop overståede folketingsvalgs helt store tema var uden tvivl klimaet. Ja, endda i sådan en grad, at det senere er blevet døbt "klimavalget". Men det var ikke kun ved folketingsvalget, at klimaet løb med størstedelen af opmærksomheden. Det gjorde det også ved Europa-Parlamentsvalget – både her til lands og i resten af EU.

Klimaopmærksomheden varierer selvfølgelig fra land til land, men det er helt tydeligt, at det er et område, hvor Europas borgere ønsker, at vi står sammen i EU. De ønsker, at vi finder fælles løsninger, for de ved godt, at fælles problemer netop kræver fælles løsninger.

Det lader den nye regering og dens støttepartier dog desværre til at have glemt. De har nemlig en idé om, at Danmark kan løse klimaproblemerne alene. Og det kan Danmark altså ikke. Vi kan være et foregangsland og et godt eksempel, men vi kan ikke rykke særlig meget selv.

Danmark gør det godt allerede
Derfor nytter det heller ikke noget at sætte alle mulige klimatiltag i søen, blot fordi det lyder godt. Vi er nødt til at gøre det, som rent faktisk virker. Tag for eksempel flyafgiften. Det lyder jo godt at indføre flyafgifter i Danmark. Problemet er bare, at det reelt set er et slag i luften.

For det første har EU allerede et velfungerende CO2-kvotesystem, som betyder, at det økonomiske incitament, der skal få luftfartsselskaberne til at reducere deres CO2-udledning, allerede findes. Og det fungerer ret godt.

For det andet vil endnu en afgift fra dansk side betyde, at de selskaber, som flyver fra Danmark – og i forvejen er de mest klimaambitiøse – vil blive straffet økonomisk, eller også vil forbrugerne søge andre steder hen i jagten på billigere flyrejser. For eksempel til Hamburg.

Det samme gør sig gældende ved landbruget. Der hersker ingen tvivl om, at landbruget spiller en stor rolle, når det drejer sig om udledningen af drivhusgasser. Derfor skal landbruget også pålægges afgifter – på europæisk plan.

Det er allerede i gang, og det skal vi fortsætte med. Derfor skal vi ikke begynde at pålægge landbruget tårnhøje afgifter fra dansk side, selvom det jo lyder godt. Det er nemlig vigtigt at huske på, at dansk landbrug producerer varer til mange flere end os 5,5 millioner danskere.

Hav tålmodighed med EU-fællesskabet
Sætter vi urimeligt høje afgifter på landbruget, kan det i sidste ende betyde, at det bliver for dyrt at producere i Danmark, så flere landbrug bliver nødsaget til at lukke eller flytte deres produktion til udlandet.

Dansk landbrug er blandt de mest klimaeffektive i verden. Derfor vil det alt andet end lige være værre for klimaet, hvis produktionen af varerne flyttes til andre lande – selvom det i sig selv selvfølgelig vil nedbringe Danmarks CO2-udledning.

EU har nogle af verdens højeste miljøstandarder og har indgået nogle af de mest ambitiøse klimamål nogensinde. Selvom det i EU til tider kan være en langsommelig proces at nå til enighed, så er det kun gennem fælles aftaler, at vi i Danmark kan være med til at gøre en reel forskel for klimaet.

Det håber jeg, at den nye regering vil huske. Ellers skal vi nok sørge for at minde dem om det. For det nytter ikke noget kun at gøre det, som lyder godt – vi skal gøre det, som rent faktisk virker.

Forrige artikel Nordqvist: Von der Leyens klimaplan er hverken grøn eller nyskabende Nordqvist: Von der Leyens klimaplan er hverken grøn eller nyskabende Næste artikel FH og S: EU skal blande sig uden om den danske model FH og S: EU skal blande sig uden om den danske model