Stor Europa-debat sander til i internt fnidder: ”Det er politik, når det er værst”

I over et år har de europæiske politikere forsøgt at blive enige om et sæt spilleregler for en stor europæisk demokratiøvelse. Det er stadig ikke lykkedes.

Ikke mindre end tre formænd skal der til for at lede konferencen om Europas fremtid, tegner det til. Fra Venstre er det den portugisiske premierminister Antonio Costa, EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen, og EU-parlamentsformand David Sassoli.
Ikke mindre end tre formænd skal der til for at lede konferencen om Europas fremtid, tegner det til. Fra Venstre er det den portugisiske premierminister Antonio Costa, EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen, og EU-parlamentsformand David Sassoli.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Dubrovnik i maj 2020 ved et glitrende Adriaterhav. For et år siden var det tanken, at det var der i den kroatiske havneby på Europadagen 9. maj, at en storstilet europæisk demokratiøvelse døbt Konferencen om Europas fremtid skulle skydes i gang og søsætte en debat blandt EU’s borgere om, hvor det europæiske projekt skal bevæge sig hen.

Der skulle bare lige laves en aftale mellem EU-Kommissionen, de 27 lande og EU-parlamentarikerne om de finere detaljer, og så skulle en toårig diskussionsperiode med borgerpaneler og folkehøringer med mere gå i gang for at finde ny inspiration til Unionens udvikling. Da EU-Kommissionen i januar sidste år lancerede planen, var det med en fast tro på, at det sagtens kunne lade sig gøre at få det klappet af på et par måneder.

Klip til nutiden, og det er stadig ikke lykkedes de tre EU-institutioner at blive enige om en drejebog for projektet.

0:000:00