Debat

S-rådgiver: Ungarns deroute er Europas konservatives skyld

DEBAT: Til trods for korruption og undergravelse af retsstatens principper har den konservative partifamilie i EU desværre ikke kæmpet for at få Viktor Orbán tilbage på en demokratisk kurs, skriver Lukas A. Lausen, Det Udenrigspolitiske Selskab U35 og politisk rådgiver for Socialdemokratiet i EU-Parlamentet. 

Først nu går flere og flere af Europas konservative i gang med et forsøg på at udelukke Orbáns parti fra EPP, skriver Lukas A. Lausen.<br>
Først nu går flere og flere af Europas konservative i gang med et forsøg på at udelukke Orbáns parti fra EPP, skriver Lukas A. Lausen.
Foto: Europa-Parlamentet
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lukas A. Lausen
Formand for Det Udenrigspolitiske Selskab U35 og politisk rådgiver for Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet

Ikke siden fascismen bragede derudad i Europa i 1930’erne og 1940’erne har et europæisk land tvunget et universitet til at lukke.

Altså, ikke indtil for nylig.

For lukningen af Central European University med hovedsæde i Budapest er altså en realitet.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til de[email protected].

Den officielle grund hertil er en hulens masse søforklaringer, mens den virkelige grund er, at universitetets stifter og mæcen, multimilliardæren George Soros, er blevet til en slags hovedfjende for Ungarns premierminister, Viktor Orbán.

Universitetslukninger af politiske årsager er udemokratiske. De forbryder sig ganske enkelt imod grundlæggende frihedsrettigheder, de truer – nej, de afskaffer – forskningsfriheden og svækker ethvert demokrati.

Juncker har i lang tid velvilligt accepteret den ungarske regerings adfærd og holdt hånden over den, på trods af at den konsekvent gik imod EU’s fundamentale værdisæt.

Lukas A. Lausen
Formand for Det Udenrigspolitiske Selskab U35

Og selvom lukningen af Central European University er grel, er de kun én af mange brikker i den ungarske regerings bestræbelser på at undergrave og udhule det ungarske demokrati.

"Korruption, beskæring af ytringsfriheden og undergravelse af retsstatens principper har ført til, at Ungarn er det første medlemsland af EU, der ifølge Freedom House's Freedom in the World-index kun kan klassificeres som "delvist frit"."

Læs også

Fravær af kritik i partifamilien
Og selvom man skulle tro, at en sådan udvikling ville vække opsigt i Viktor Orbáns egen partifamilie, det europæiske konservative parti, som Adenauer, Kohl og Schuman var medlem af, har kritikken været larmende fraværende.

I dele af det europæiske konservative parti (European People's Party, EPP) har Viktor Orbán fundet allierede igennem de seneste år. Nok har man med påtaget skepsis betragtet Ungarns demokratiske forfald, men fordi han leverede en konkret løsning på flygtningeproblematikken ved at lukke Balkan-ruten, lod man ham løbe.

EPP og dets fremmeste ledere rundtom i Europa formåede på den ene side at påtale, at landet bevægede sig i en forkert demokratisk retning. Men på den anden side udeblev alle konsekvenser, som man kunne have taget.

Mens nationale partier sjældent har et problem med at smide tosser på porten for racistiske, udemokratiske eller anderledes tåbelige udsagn, blev Orbán fortsat budt velkommen i den konservative europæiske partifamilie.

Velvillig accept fra Juncker
Og mens den konservative EU-kommissionsformand Juncker igen og igen var målet for Orbáns demokratifjendtlige kampagner, var det heller ikke fra hans side, at bekymringerne over Ungarns demokratiske forfald blev fulgt op med handling.

I stedet var det næstformanden og socialdemokraten Frans Timmermans, der i årevis har bokset med Orbáns regering, og som med demokratiets midler prøver at tvinge den ungarske regering tilbage på ret kurs.

Tværtimod har Juncker i lang tid velvilligt accepteret den ungarske regerings adfærd og holdt hånden over den, på trods af at den konsekvent gik imod EU’s fundamentale værdisæt. Og det er ligesådan med EPP, der beskytter den autokratiske regering i Budapest imod sanktioner.

Efterhånden og særligt nu, hvor Juncker igen, denne gang i massive plakatkampagner, er genstand for Orbáns populistiske statsautokratisme, tages fløjlshandskerne af, og Juncker og det resterende konservative Europa begynder at rejse sig imod den "illiberale demokrat" Viktor Orbán.

En evig kamp
Kampen for demokratiet er konstant.

Tager man den ikke, når solen skinner, og man lige så godt kan få noget ud af en demokratisk shortcut i egen politisk vindings skyld, så taber man den, når vejret begynder at blive dårligt.

Nu, langt om længe, er flere og flere af Europas konservative gået i gang med et forsøg på at udelukke Orbáns parti fra EPP.

At det Konservative Folkeparti i Danmark end ikke støtter dét, er beskæmmende i et land, hvor frihed, retsstat og demokrati har været et fundament for folkestyret i årtier.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lukas A. Lausen

Public affairs-rådgiver og leder for geopolitik og EU, Rud Pedersen
master of public policy (University of Oxford 2017), Ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2016)

0:000:00