S-rådgiver: Ungarns deroute er Europas konservatives skyld

DEBAT: Til trods for korruption og undergravelse af retsstatens principper har den konservative partifamilie i EU desværre ikke kæmpet for at få Viktor Orbán tilbage på en demokratisk kurs, skriver Lukas A. Lausen, Det Udenrigspolitiske Selskab U35 og politisk rådgiver for Socialdemokratiet i EU-Parlamentet. 

Af Lukas A. Lausen
Formand for Det Udenrigspolitiske Selskab U35 og politisk rådgiver for Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet

Ikke siden fascismen bragede derudad i Europa i 1930’erne og 1940’erne har et europæisk land tvunget et universitet til at lukke.

Altså, ikke indtil for nylig.

For lukningen af Central European University med hovedsæde i Budapest er altså en realitet.

Den officielle grund hertil er en hulens masse søforklaringer, mens den virkelige grund er, at universitetets stifter og mæcen, multimilliardæren George Soros, er blevet til en slags hovedfjende for Ungarns premierminister, Viktor Orbán.

Universitetslukninger af politiske årsager er udemokratiske. De forbryder sig ganske enkelt imod grundlæggende frihedsrettigheder, de truer – nej, de afskaffer – forskningsfriheden og svækker ethvert demokrati.

Og selvom lukningen af Central European University er grel, er de kun én af mange brikker i den ungarske regerings bestræbelser på at undergrave og udhule det ungarske demokrati.

"Korruption, beskæring af ytringsfriheden og undergravelse af retsstatens principper har ført til, at Ungarn er det første medlemsland af EU, der ifølge Freedom House's Freedom in the World-index kun kan klassificeres som "delvist frit"."

Fravær af kritik i partifamilien
Og selvom man skulle tro, at en sådan udvikling ville vække opsigt i Viktor Orbáns egen partifamilie, det europæiske konservative parti, som Adenauer, Kohl og Schuman var medlem af, har kritikken været larmende fraværende.

I dele af det europæiske konservative parti (European People's Party, EPP) har Viktor Orbán fundet allierede igennem de seneste år. Nok har man med påtaget skepsis betragtet Ungarns demokratiske forfald, men fordi han leverede en konkret løsning på flygtningeproblematikken ved at lukke Balkan-ruten, lod man ham løbe.

EPP og dets fremmeste ledere rundtom i Europa formåede på den ene side at påtale, at landet bevægede sig i en forkert demokratisk retning. Men på den anden side udeblev alle konsekvenser, som man kunne have taget.

Mens nationale partier sjældent har et problem med at smide tosser på porten for racistiske, udemokratiske eller anderledes tåbelige udsagn, blev Orbán fortsat budt velkommen i den konservative europæiske partifamilie.

Velvillig accept fra Juncker
Og mens den konservative EU-kommissionsformand Juncker igen og igen var målet for Orbáns demokratifjendtlige kampagner, var det heller ikke fra hans side, at bekymringerne over Ungarns demokratiske forfald blev fulgt op med handling.

I stedet var det næstformanden og socialdemokraten Frans Timmermans, der i årevis har bokset med Orbáns regering, og som med demokratiets midler prøver at tvinge den ungarske regering tilbage på ret kurs.

Tværtimod har Juncker i lang tid velvilligt accepteret den ungarske regerings adfærd og holdt hånden over den, på trods af at den konsekvent gik imod EU’s fundamentale værdisæt. Og det er ligesådan med EPP, der beskytter den autokratiske regering i Budapest imod sanktioner.

Efterhånden og særligt nu, hvor Juncker igen, denne gang i massive plakatkampagner, er genstand for Orbáns populistiske statsautokratisme, tages fløjlshandskerne af, og Juncker og det resterende konservative Europa begynder at rejse sig imod den "illiberale demokrat" Viktor Orbán.

En evig kamp
Kampen for demokratiet er konstant.

Tager man den ikke, når solen skinner, og man lige så godt kan få noget ud af en demokratisk shortcut i egen politisk vindings skyld, så taber man den, når vejret begynder at blive dårligt.

Nu, langt om længe, er flere og flere af Europas konservative gået i gang med et forsøg på at udelukke Orbáns parti fra EPP.

At det Konservative Folkeparti i Danmark end ikke støtter dét, er beskæmmende i et land, hvor frihed, retsstat og demokrati har været et fundament for folkestyret i årtier.

Forrige artikel Tænketank: Straf Orbán på pengepungen Tænketank: Straf Orbán på pengepungen Næste artikel Margrete Auken før EU-dom: Vi skal have åbenhed om glyphosat Margrete Auken før EU-dom: Vi skal have åbenhed om glyphosat
 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen · Pensionist

  Orban Vs Juncker.

  Trods det at Jean- Claude Juncker tidligere har udtalt at, de lande, som endnu ikke har tilsluttet sig euroen vil blive mødt med trusler om at så vil det falde brænde ned, så fortsætter de bredsider, som man gang på gang retter imod Viktor Orban.
  Nu truer man med at lukke Orban ud af det "gode" selskab, EEP.
  Spørgsmålet er så, hvem er mest udemokratisk???. Orban eller Juncker??.
  Jeg mener, at så længe at EU ikke kan lade være med at blande sig, stiller jeg alvorligt spørgsmålet, hvor er EUs demokrati blevet af???!!!. Har der overhovedet nogensinde været noget???!!!.