Udvalgsformand: ”Intet drama” om dansk Europol-aftale

BAGGRUND: Danmarks bestræbelser på at få en særaftale om Europol får medvind efter møde i Europa-Parlamentet. Forvent ikke noget drama, siger formanden for det ansvarlige udvalg.

Ifølge formand for Europa-Parlamentets udvalg for grundlæggende rettigheder og indre anliggender, Claude Moraes, er der gode udsigter til, at Danmark kan lande en Europol-aftale til tiden.
Ifølge formand for Europa-Parlamentets udvalg for grundlæggende rettigheder og indre anliggender, Claude Moraes, er der gode udsigter til, at Danmark kan lande en Europol-aftale til tiden.Foto: Europa-Parlamentet
Michael Hjøllund

Jeg ser frem til nogle tilkendegivelser på, at dette kun bliver en overgangsløsning.

Birgit Sippel
Medlem af den socialdemokratiske S&D-gruppe i Europa-Parlamentet

BRUXELLES: Den danske regering har ikke lagt skjul på, at Danmarks bestræbelser på at få en særaftale om fortsat tilknytning til Europol er en hastesag, som langt fra er en given succes på forhånd.

Men efter et møde i Europa-Parlamentets udvalg for retslige og indre anliggender (LIBE) tirsdag, hvor regeringen, EU-Kommissionen og formandskabet for ministerrådet fremlagde sagen, er der velvilje at spore blandt afgørende parlamentsmedlemmer.

EU-parlamentarikerne har ellers med sit krav på høring i den politiske proces mulighed for at trække sagen så meget i langdrag, at det juridiske grundlag for aftalen frafalder. Det sker 1. maj, og det efterlader kun få måneder til at nå gennem høringsprocessen i parlamentet. 

Dokumentation

Tidslinje - vejen til en dansk Europol-aftale

3. december 2015: Et flertal af danskerne siger nej til at droppe retsforbeholdet og erstatte det med en tilvalgsordning, hvor blandt andet Europol-medlemskab var et af de tilvalg. 

8. december 2016: Regeringen præsenterer en skitse til en Europol-aftale, som er forhandlet på plads med EU-Kommissionen.

12. december 2016: Et enigt Folketinget beslutter, at Danmark skal søge at få en særaftale om Europol med baggrund i den skitse, som regeringen har fået forhandlet på plads med EU-Kommissionen.

15. december 2016: EU-Kommissionen mødes med formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, og formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk. Her bliver de enige om at sætte gang i den formelle proces, der skal lede til, at Danmarks særaftale kommer gennem EU's lovmølle.

Januar 2017 - april 2017: Aftalen skal i høring i Europa-Parlamentet, der dog ikke kan afvise aftalen, men blot gøre indsigelser. Den skal endvidere godkendes ved kvalificeret flertal i EU's ministerråd.

1. maj 2017: Danmark ryger formelt ud af Europol, hvis der ikke er en aftale på plads. Ellers overgår Danmark til en ny form for medlemsskab, der er aftalt med EU-Kommissionen.

Få overblik over skitsen til Europol-aftalen her.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00