Debat

Biogasbranchen: Sjællands økologer skal kunne gøde med københavnsk madaffald

DEBAT: Mens jyske økologer nyder godt af at kunne gøde med københavnsk madaffald, har sjællænderne ikke samme mulighed, fordi de mangler biogasanlæg, skriver direktør i Biogasbranchen, Frank Rosager.

De danske – og især de sjællandske – økologer mangler gødning til deres marker, skriver Biogasbranchens Frank Rosager.
De danske – og især de sjællandske – økologer mangler gødning til deres marker, skriver Biogasbranchens Frank Rosager.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Frank Rosager
Direktør i Biogasbranchen

Den nye regering har sat sig for at fordoble det økologiske landbrugsareal i Danmark i 2030. Det kommer først og fremmest til at kræve, at regeringen får aflivet den molbohistorie, der dagligt udspiller sig for tiden.

De danske – og især de sjællandske – økologer mangler nemlig gødning til deres marker, og det i en sådan grad, at væksten i den økologiske fødevareproduktion hæmmes, selv om markedet skriger på mere økologi.

Det rigtige ville være at recirkulere næringsstofferne i københavnernes madaffald, så de kommer tilbage til den økologiske landbrugsjord på Sjælland.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Jyske marker får gavn af madaffaldet
Nu kommer vi så til molbohistorien. For selvom man godt kunne gøre det rigtige, så gør man det ikke. Borgerne i hovedstadsområdet udsorterer betydelige mængder madaffald, så der er masser af næringsstoffer på Sjælland.

De sjællandske økologer kan bare ikke udnytte næringsstofferne, fordi de mangler biogasanlæg, som kan omdanne affaldet til bæredygtig gødning. Det københavnske madaffald gør ganske vist gavn på de jyske marker, men hvis økologien skal have mulighed for at udvikle sig i det tempo, regeringen ønsker, er der behov for at give økologerne på Sjælland en hurtig hjælpende hånd.

Det rigtige ville være at recirkulere næringsstofferne i københavnernes madaffald, så de kommer tilbage til den økologiske landbrugsjord på Sjælland.

Frank Rosager
Direktør i Biogasbranchen

Løsningen er simpel. Der skal åbnes mulighed for at øge biogasproduktionen på Sjælland, så der bliver kapacitet nok til at sikre, at næringsstofferne i københavnernes madaffald kan fremme økoudvikling – også på Sjælland.

Det vil desuden bidrage til den store opgave med at reducere Danmarks udslip af klimagasser med 70 procent i 2030.

Lav tillæg til nuværende energiaftale
I 2021 udbydes en støttepulje, som giver nye biogasanlæg mulighed for at komme i drift fra 2022-2023. Men det er for sent, hvis man ser på regeringens mål om at fordoble økologiarealet i 2030.

Landmændene skal nemlig bruge to år på at lægge deres marker om til økologi, efter at de nye biogasanlæg er klar til at levere den bæredygtige gødning. Hvis de første biogasanlæg er klar primo 2023, så kan de første økologiske produkter fra de sjællandske marker først blive solgt fra 2025-2026.

Derfor har flertallet bag den nye regering ikke tid til at vente på den næste biogaspulje.

Der var en række biogasprojekter, som ikke nåede i mål inden for den seneste tidsfrist 1. juli i år – både nye og eksisterende anlæg, som kan udvide og omstille til at servicere økologerne.

Disse projekter vil kunne realiseres inden for ét eller to år, hvis politikerne her til efteråret beslutter at lave et tillæg til den nuværende energiaftale, ligesom man har gjort med vindmøllerne. Det vil give de sjællandske landmænd nogle flere år til at lægge deres marker om til økologisk produktion. Og samtidig kan de komme hurtigere i gang med at opfylde både politikernes ønsker og markedets behov.

Der er en vej ud af molbohistorien. Løsningerne findes allerede. Politikerne skal bare træffe en hurtig beslutning om at føre dem ud i livet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Rosager

Direktør, Biogas Danmark
Civilingeniør (Aalborg Uni. 1985)

0:000:00