DI Fødevarer: Fremtidens økologi skal være højteknologisk

DEBAT: Skal vi sikre endnu mere økologi og større bæredygtighed i fremtidens økologiske bedrift, skal den være baseret på højteknologi, hvor robotter erstatter de store, tunge maskiner, der skader jorden, skriver Leif Nielsen fra DI Fødevarer.

Af Leif Nielsen
Branchedirektør, DI Fødevarer

Danskerne skal producere, eksportere og spise mere økologi – i hvert fald, hvis det står til den nye S-regering.

Det, synes jeg, er en rigtig god idé, for der er ingen tvivl om, at økologi og økologisk landbrug er godt for rigtig mange ting. Og økologi er et område, hvor Danmark er foregangsland og har en velfortjent førerposition og et stærkt brand.

Men den økologiske produktion er stadig udfordret på nogle punkter, især når det kommer til at omfavne nogle af de løsninger, som den moderne teknologi tilbyder. Concito har tidligere peget på, at økologiske varer i grove tal udleder 30 procent flere drivhusgasser per kilo end konventionelle varer, hvilket hovedsageligt skyldes, at udbyttet fra de økologiske marker er mindre.

Til gengæld har økologiske fødevarer en lang række andre fordele. Men faktum er, at landbruget i disse klimadiskussionstider er udfordret − det økologiske såvel som det konventionelle. Og her kan innovation og forskning i høj grad være en løsning, hvis man tør omfavne det.

Behov for viden og ressourcer
Der en lang liste af gode ting at sige om økologi – men vi skal stå endnu stærkere, og økologi skal prioriteres meget højere, hvis vi fortsat skal kunne eksportere den og markedsføre Danmark på økologi. En opgave, som vi mener skal løftes via moderne teknologi og forskning.

Økologiske landbrug har for eksempel begrænsede redskaber til at bekæmpe skadedyr og har vanskeligt ved at opfylde gødningsbehovet i spidsbelastede tider – udfordringer, som teknologien kan løse.

Derfor er der behov for endnu mere viden og ressourcer, som kan forbedre vilkårene for økologiske producenter – både dem, der dyrker jorden, men også dem, som forarbejder produkterne til de lækre varer, som de danske forbrugere heldigvis i stigende grad flår ned fra hylderne.

Manglende viden og ressourcer forhindrer ikke kun økologiske landmænd i at forbedre deres produktionsvilkår – men også forbrugerne i at få adgang til produkter, hvor jeg forudser, at efterspørgslen herefter kun stiger i fremtiden.

Stokrose-idyllen skal gentænkes
Økologisk produktion vil som en naturlig udvikling lægge bindingsværk og toppede brosten bag sig i fremtiden.

Skal vi sikre endnu mere økologi og større bæredygtighed i fremtidens økologiske bedrift, skal den være baseret på højteknologi, hvor robotter erstatter de store, tunge maskiner, der skader jorden – ja, i fremtiden kan økologi sågar produceres med "vertical farming", hvor der ikke er behov for sprøjtemidler, fordi afgrøderne dyrkes indendørs, og LED-solen skinner fra et pletfrit loft året rundt.

Dette er blot få eksempler på teknologi, der gør det nemmere at producere mere med mindre, hvilket i høj grad efterspørges, efterhånden som vi bliver flere på planeten. Og så er det eksempler på teknologi, der er nødvendig, hvis regeringens ambitiøse mål for økologi skal give mening – og overhovedet kunne nås.

Der investeres på nuværende tidspunkt allerede store summer i økologi. Lad os i endnu højere grad investere dem i robotteknologi og forskning, som i endnu højere grad kan fremme den økologiske produktion, så Danmark også om 10 og 20 år har den grønne førertrøje i økologi. Den moderne tids udfordringer kalder på moderne tids løsninger, og dem skal vi finde sammen.

Forrige artikel Direktør: Det skal være lettere at blive økocertificeret Direktør: Det skal være lettere at blive økocertificeret Næste artikel Frej: Regeringens økologimål fjerner fokus fra bæredygtige løsninger Frej: Regeringens økologimål fjerner fokus fra bæredygtige løsninger