Debat

DI Fødevarer: Her er vores ønsker til en ny regering

DEBAT: En ny regerings fornemmeste opgave på fødevareområdet er at sikre bæredygtig vækst. Det kommer til at kræve flere dygtige medarbejdere, og derfor må arbejdskraftudfordring i Danmark løses, skriver Leif Nielsen.

En afgørende opgave for en ny regering og det nye folketing bliver at sikre brede forlig, mener DI Fødevarer.
En afgørende opgave for en ny regering og det nye folketing bliver at sikre brede forlig, mener DI Fødevarer.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Leif Nielsen
Branchedirektør, DI Fødevarer

På vegne af de danske fødevirksomheder ønsker DI Fødevarer de nyvalgte politikere tillykke med folketingsvalget. Nu venter en vigtig opgave med at sætte en politisk kurs for Danmark, som gør vores samfund rigere og stærkere – og giver råd til at investere i bæredygtige løsninger og velfærd.

DI Fødevarer er dedikerede til at bane vejen for, at fødevarevirksomheder i Danmark kan udvikle en fuldt cirkulær, affaldsfri og klimaneutral fødevareproduktion i verdensklasse. En fødevareproduktion, der samtidig bidrager til at gøre det nemt og velsmagende for forbrugerne at vælge en sundere og mere balanceret livsstil.

Bæredygtig vækst
Vi har en række hovedprioriteter for at gøre det muligt at realisere ambitionerne bedst muligt. Øverst står ønsket om en ny plan til sikring af bæredygtig vækst inden for fødevareerhvervets ambitioner om klima, bæredygtig udvikling og sundhed.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

For at opnå det bæredygtige og cirkulære samfund, som vi stræber efter, er det afgørende, at økonomisk vækst og bæredygtig udvikling går hånd i hånd. Vores virksomheders grundlæggende forretningsmodeller skal understøtte udviklingen af et bæredygtigt samfund.

Som branche har vi derfor brug for de rette rammer at arbejde under for at styrke løsningerne af de aktuelle samfundsudfordringer. En afgørende opgave for en ny regering og det nye folketing bliver derfor fortsat at sikre brede forlig, der gør det muligt for fødevarebranchen at sætte yderligere fart på den bæredygtige udvikling, der er i gang i virksomhederne.

For at opnå det bæredygtige og cirkulære samfund, som vi stræber efter, er det afgørende, at økonomisk vækst og bæredygtig udvikling går hånd i hånd.

Leif Nielsen
Branchedirektør, DI Fødevarer

Det kommer også til at kræve flere dygtige medarbejdere. Derfor ønsker vi, at den nye regering prioriterer at løse den arbejdskraftudfordring, landet står over for. Det betyder også, at vi skal uddanne flere med de rette kompetencer.

Forskning og investeringer
Det bliver også nødvendigt at styrke landets fødevareforskning, så vi som samfund kan udvide vores viden om og udvikle nye løsninger på de udfordringer, vi står over for. Det gælder både udfordringer som klima, sundhed og en lang række andre udfordringer, som blandt andet er adresseret i FN's 2030-mål for bæredygtighed.

Regeringen bør også have fokus på at tiltrække investeringer til landet, hvilket kræver et vedvarende fokus på Danmarks konkurrenceevne. Derfor bør en ny regering selvfølgelig have en ambition om, at Danmark skal være det bedste land i verden at drive fødevarevirksomhed i og ud fra, så vi netop kan tiltrække udenlandske investeringer.

Dokumentation

Hvad og hvordan skal en ny regering levere på fødevare- og landbrugspolitikken? 

Det lader Altinget: fødevarer de kommende uger en række aktører give deres bud på. 

Panelet består af:
Økologisk Landsforening
Danmarks Fiskeriforening
Dansk Erhverv
Tænketanken Frej
Plantebranchen
Dansk Industri


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leif Nielsen

Branchedirektør, DI Fødevarer
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00