Ekspert advarer mod langsigtede ”panikløsninger”: Fødevarekriser er ofte kortvarige

Den spirende fødevarekrise er et midlertidigt ”skvulp” på markedet, og man bør derfor afholde sig fra langsigtede ”panikløsninger”, siger fødevareøkonom. På kort sigt er der behov for større kornlagre, og i fremtiden bør fødevaresystemet være mere fossilfrit og plantebaseret, lyder anbefalingen.

På længere sigt vil et mere plantebaseret fødevaresystem kunne agere som en stødpude mod markante prisvariationer på fødevaremarkederne, siger fødevareøkonom Henning Otte Hansen. 
På længere sigt vil et mere plantebaseret fødevaresystem kunne agere som en stødpude mod markante prisvariationer på fødevaremarkederne, siger fødevareøkonom Henning Otte Hansen. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Andreas Arp

Lad være med at suspendere miljøtiltag, annullere udtagning af lavbundsjorde eller producere afgrøder på brakarealer, hvis formålet er at afværge den spirende fødevarekrise.

Sådan lyder det nu advarende fra fødevareøkonom Henning Otte Hansen, efter at Ruslands invasion i Ukraine har destabiliseret den globale fødevaresikkerhed.

Der kan godt være behov for kortvarige løsninger, men de her justeringer, der først har effekt om et par år, er mere et udtryk for symbolpolitik.

Henning Otte Hansen
Fødevareøkonom og seniorrådgiver ved Københavns Universitet

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00