Debat

Jacob Mark: Alle skoler skal tilbyde børnene ordentlig morgenmad

DEBAT: Mætte børn lærer bedst. Derfor bør alle skoler have mulighed for at tilbyde eleverne et nærende morgenmåltid, der giver børnene fundament for læring og trivsel. Det er ikke formynderisk, men en god investering, skriver Jacob Mark (SF).

Som byrådsmedlem i Køge var han med til at etablere "havregryns-puljen", som bør bredes ud til resten af landet, skriver Jacob Mark (SF).
Som byrådsmedlem i Køge var han med til at etablere "havregryns-puljen", som bør bredes ud til resten af landet, skriver Jacob Mark (SF).Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Mark (SF)
Gruppeformand og undervisningsordfører

Mætte børn lærer bedst. Men der er for mange børn, der ikke går mætte i skole.

Selv om jeg er af den opfattelse, at de danske folkeskoler er de institutioner, der er bedst til at bryde den negative sociale arv, så er det desværre også et sted, hvor den store ulighed i vores samfund kommer til udtryk. Både gennem den manglende hjælp til lektier hjemmefra og gennem det manglende forældresamarbejde. Men endnu mere gennem elevernes madpakker eller mangel på samme.

Vi har et fælles ansvar for, at børn ikke går sultne til dansk, matematik eller frikvarter. Ikke fordi morgenmad ikke er et forældreansvar, for det er det. Som forældre bør man sende sit barn mæt afsted i skole.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Men evner nogle forældre ikke at løfte den opgave, det er at være forældre, så må samfundet hjælpe til. Både fordi det er en god investering på længere sigt, men også fordi det er det rigtige at hjælpe et barn, der ikke får den hjælp og støtte hjemmefra, som barnet fortjener.

Havregryns-puljen
Kan man se, at noget spænder ben for børnene, så griber man ind som dygtig lærer eller pædagog og hjælper eleverne til at rejse sig igen. Man kan simpelthen ikke lade være. Det kunne jeg allerede se, da jeg arbejdede på en skole tæt på et udsat boligområde i Køge.

Hvordan skolerne skal arbejde med sund kost fra morgenstunden, bestemmer de. Jeg vil bare gerne prioritere at tilføre kommunerne de tilstrækkelige ressourcer til at kunne lave sådan et tilbud.   

Jacob Mark (SF)

Alt for mange børn mødte op på tom mave og havde svært ved at koncentrere sig, og lærerne og pædagogerne ville gerne hjælpe de børn, men når ressourcerne er knappe, så kan det være svært.

Derfor foreslog jeg allerede dengang i min tid som byrådsmedlem i Køge, at man lavede en pulje til de skoler, der ønskede at tilbyde deres elever en skål havregryn eller et stykke rugbrød eller frugt fra morgenstunden af. Vi kaldte den havregryns-puljen, og den bør man brede ud til resten af landet.

Skolerne oplevede mere friske elever efter at være begyndt på morgenmadsordningerne, og de elever, der ikke havde så meget at stå op til, fik pludselig en hyggelig morgen sammen med de andre venner, der heller ikke fik morgenmad i hjemmet. Det var få, der brugte tilbuddet. Kun nogle stykker i hver klasse – men for de børn gjorde det en verden til forskel.

Morgenmad er en god investering
Derfor mener jeg, det er vigtigt, at alle skoler har mulighed for at give et ordentligt morgenmåltid. Gerne en sund og nærende morgenmad bestående af havregryn, der som bekendt holder længere end en brikjuice eller bolle.

Hvordan skolerne skal arbejde med sund kost fra morgenstunden, bestemmer de. Jeg vil bare gerne prioritere at tilføre kommunerne de tilstrækkelige ressourcer til at kunne lave sådan et tilbud. 

Morgenmad i skolerne er en god investering for os alle sammen. Den er ikke formynderisk. Den er ansvarlig, fordi den hjælper alle børn til en god start i livet.  

Ligesom det er ansvarligt, at mange kommuner giver fritidspas, så alle børn kan gå til sport. 

Ligesom det er ansvarligt, at nogle børnehaver uden bleordninger har ekstra bleer liggende til de børn, der ikke får bleer med. 

Ligesom det er ansvarligt, at skoler laver lektiehjælp, når børnene ikke kan få det derhjemme. 

Ligesom det er ansvarligt, at ungdomsskolen dropper holdgebyret på sang, dansk og engelskundervisning for de børn, der ikke har råd. 

For vi har et ansvar for alle børn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

0:000:00