Debat

Konservativt byrådsmedlem: Forældede særregler modarbejder generationsskifter og ligestilling i fiskeriet

Særreglerne på fiskeriområdet er forankrede i fortiden og skaber store udfordringer for erhvervet. Derfor har Fiskerikommissionen ret i, at ejerskabsreglerne i fiskeriet skal ændres, skriver Mette Jensen.

”Forenkling af
ejerskabsregler i fiskeriet” er den rette vej at gå. Der skal fjernes unødvendig særregulering, og fiskeriet skal sidestilles med alle andre erhverv i
Danmark, skriver Mette Jensen.
”Forenkling af ejerskabsregler i fiskeriet” er den rette vej at gå. Der skal fjernes unødvendig særregulering, og fiskeriet skal sidestilles med alle andre erhverv i Danmark, skriver Mette Jensen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Mette Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Alle der har været barn i Hirtshals, er på et eller andet tidspunkt stoppet op på havnen og været ombord på en af de kuttere, som skulle ud på havet. Mine forældre havde en slagterforretning i byen, så som barn var jeg tit med min far på havnen, når kutterne skulle have proviant.

Ny temadebat

Hvilke af kommissionens anbefalinger kan føre fiskeriet sikkert ind i fremtiden?

Kort før jul kom fiskerikommissionen med 19 anbefalinger, men hvilke af anbefalingerne skal politikerne på Christiansborg tage med sig ind til de kommende forhandlinger om fremtidens fiskeri? Det spørger Altinget Fødevarer nu en række aktører om i en ny temadebat. 

Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Jeppe Højberg Sørensen.

Fiskeriet var for mig spændende, og det virkede også lidt farligt, men for mig var der ingen tvivl om, at det var det frie liv på havet, bølgerne, vinden og helt sikkert sammenholdet, der gjorde fiskeriet til noget helt særligt.

For en del af mine jævnaldrende blev livet som fisker virkelighed, og selvom der er færre kuttere i havnen i dag, end der var dengang, så understøtter sektoren mere end 2.500 arbejdspladser i Hirtshals alene.

Rammevilkår hænger fast i fortiden

Fiskeriet er stadig en motor for udvikling, vækst og velstand i kommunen og i resten af Nordjylland.  

Derfor er jeg særlig glad for den uafhængige Fiskerikommission som blev nedsat af et bredt flertal i Folketinget tilbage i 2021, og som i december 2023 præsenterede sine anbefalinger om Fremtidens Fiskeri. 

Anbefalingerne har været længe ventede, for i en verden i hastig forandring hænger meget i fortiden, når det gælder fiskeriet. Det gælder ikke mindst i forvaltning og lovgivning, hvor rammevilkårene ikke har fulgt med tiden, og hvor særregler danner barrierer for generationsskifter, ligestilling og grøn omstilling. 

Havde jeg i dag valgt et liv som fisker eller som ejer af et fiskefartøj, så ville det være så godt som umuligt.

Mette Jensen
Medlem af Det Konservative Folkeparti og medlem af Hjørring Byråd
Havde jeg i dag valgt et liv som fisker eller som ejer af et fiskefartøj, så ville det være så godt som umuligt. For hvis man vil eje sit eget fiskeskib, så dikterer reglerne, at man forud skal have arbejdet mindst to år på dækket af en fiskekutter.

Et krav, som er meget vanskeligt at forene med et familieliv – især for kvinder. Et regelværk, som også begrænser låne- og finansieringsmuligheder, og som hylder kompetencer, der ikke nødvendigvis flugter med, hvad der kræves af moderne virksomhedsejere i fødevaresektoren. Særreglerne på fiskeriområdet er forankrede i fortiden.   

Læs også

Fjern unødvendig særregulering, og sidestil fiskeriet med andre erhverv

I min optik ser medlemmerne af Fiskerikommissionen helt rigtigt, når de anbefaler ”Forenkling af ejerskabsregler i fiskeriet” og at man fjerner unødvendige særregulering og sidestiller fiskeriet med alle andre erhverv i Danmark.

Det er helt afgørende, at vi skaber rummelige og tidssvarende rammer for ejerskab og drift af fiskerivirksomheder. Det skal være muligt for alle at udleve drømmen om egen kutter – uanset køn eller baggrund.

For mig er det vigtigste, at fiskeriet har mulighederne på lige fod med resten af erhvervsdanmark for at tiltrække både talent, ambition og kapital. At vi kan fastholde og udvikle eksisterende og nye fiskerivirksomheder i Nordjylland. Der findes ikke sundere og mere klimavenlige proteiner end dem fra havet.  

Et netværk af relevante ministre

Når det gælder Fiskerikommissionens ”Anbefalinger om klimaomstilling” så tænker jeg: sæt i gang! Set fra et Hjørring Kommune perspektiv, så viser erfaringen, at hvis vi virkelig skal flytte noget, så er samarbejde vejen frem. 

Det er helt afgørende, at vi skaber rummelige og tidssvarende rammer for ejerskab og drift af fiskerivirksomheder. 

Mette Jensen
Medlem af Det Konservative Folkeparti og medlem af Hjørring Byråd

Vores klimapartnerskaber har vist, at virksomheder bedst kan levere til den grønne omstilling, hvis de kan blive inspireret af hinanden. Netværk er nøglen til grøn vækst og rentable grønne løsninger. 

Derfor er det også vigtigt, at indsatsen og investeringer i udviklingen af grønne løsninger, sker der, hvor det giver allerbedst mening at være, nemlig ved de danske havne. I Nordjylland arbejder kommunerne på højtryk for at sikre, at det statsejede Energinet prioriterer investeringerne i det ledningsnet, som skal sikre forsyninger til fremtidens grønne fiskefartøjer og grønne virksomheder.  

Uden en udbygning af det elnet, der skal forsyne fiskeriet med grøn landstrøm, vil der ske en overbelastning af nettet. Derfor bør Kommissionens og fiskeriets grønne ambitioner gå hånd i hånd med en udvidelse af effektkapaciten på elnettet. 

Ligesom vi skaber resultater her i Hjørring, så anbefaler jeg, at Fødevareministeren etablerer et netværk af relevante ministre, som i fællesskab skal levere på Fiskerikommissionens anbefalinger.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Jensen

Byrådsmedlem i Hjørring, Folketingskandidat, Det Konservative Folkeparti
Bankskolen

0:000:00