Debat

Danmarks Fiskeriforening: Fiskeriet har brug for ro, stabilitet og muligheder for en bæredygtig udvikling

Erhvervsfiskeriet i Danmark oplever nogle turbulente år. Brexit og øget kamp om adgang til havet har ændret vilkårene for dansk fiskeri. Derfor er der brug for en langsigtet politisk aftale, der sikrer stabilitet og mulighederne for en fortsat udvikling af et bæredygtigt dansk erhvervsfiskeri, skriver Svend-Erik Andersen og Kenn Skau Fischer.

Vi har længe i fiskeriet argumenteret for, at der med fordel kan gives fiskeriet flere frihedsgrader og at erhvervsfiskeriet bør behandles mere som andre erhverv – vi skal væk fra at fiskerierhvervet detailreguleres i mindste detalje, skriver Svend-Erik Andersen og Kenn Skau Fischer.
Vi har længe i fiskeriet argumenteret for, at der med fordel kan gives fiskeriet flere frihedsgrader og at erhvervsfiskeriet bør behandles mere som andre erhverv – vi skal væk fra at fiskerierhvervet detailreguleres i mindste detalje, skriver Svend-Erik Andersen og Kenn Skau Fischer.Foto: (Arkivfoto) Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Svend-Erik Andersen
Kenn Skau Fischer
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er hård kamp om adgangen til havet – der skal være plads til vindmølleparker og beskyttede områder, som er en uundgåelig del af den grønne omstilling. Samtidig lægger både Brexit og Norge pres på dansk fiskeris traditionelle fiskepladser.

Derfor har det danske fiskeri brug for en politisk aftale, der kan give erhvervsfiskeriet fast grund under fødderne og udstikke en kurs for en fortsat bæredygtig udvikling.

Det er også derfor, at vi i dansk fiskeri for efterhånden et par år siden efterlyste et arbejde med, hvordan vi fremtidssikrer dansk erhvervsfiskeri – hvordan kan vi sikre et optimalt samfundsøkonomisk udbytte af dansk erhvervsfiskeri?

Læs også

Til dette arbejde nedsatte den tidligere regering en Fiskerikommission.

Fiskerikommissionen afsluttede sit arbejde lige før jul 2023 og fremlagde sine anbefalinger. Og dette arbejde er et godt udgangspunkt for en ny politisk aftale for dansk fiskeri – der er flere seriøse anbefalinger, som kan bidrage til en bæredygtig udvikling i fiskeriet.

Udnyttelse af fiskeri er en gevinst for havmiljøet

En af de anbefalinger, som vi i Danmarks Fiskeriforening ser potentiale i, er anbefaling 12, hvor Fiskerikommissionen anbefaler, at ”der skabes mere indgående dialog om sameksistens mellem fiskeri og andre aktiviteter på havet."

Ny temadebat:

Hvilke af kommissionens anbefalinger kan føre fiskeriet sikkert ind i fremtiden?

Kort før jul kom fiskerikommissionen med 19 anbefalinger, men hvilke af anbefalingerne skal politikerne på Christiansborg tage med sig ind til de kommende forhandlinger om fremtidens fiskeri? Det spørger Altinget Fødevarer nu en række aktører om i en ny temadebat

Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Jeppe Højberg Sørensen.

Det anbefales endvidere, at fiskeriets kerneområder udlægges til fiskeriaktiviteter, og at der udvikles metoder for multi-use af arealer.

At de vigtigste havområder for dansk fiskeri udpeges til fiskeriaktiviteter, støtter vi klart i fiskeriet.

Det giver dansk fiskeri sikkerhed for, at der er adgang til fiskepladser i fremtiden – og det sikrer også, at vi i fremtiden kan have danske forsyninger af fødevarer fra havet.

Samtidig er det en gevinst for både havmiljøet og klimaet at udnytte fiskerimulighederne.

Det betyder, at et mindre areal påvirkes af fiskeriet. For lukkes fiskeriet ude fra de bedste fiskepladser, bliver konsekvensen, at fiskeriet kommer til at påvirke et større areal for at fange samme mængde fisk, som Fiskerikommissionen rigtigt skriver.

De seneste opgørelser fra DTU Aqua viser, at der i 2022 kun blev fisket med bundslæbende redskaber på 20 procent af den danske havbund. Dermed bør der være plads nok på havet til fiskeri, havvind og mere naturbeskyttelse.

Derfor er vi i Danmarks Fiskeriforening også klar til at indgå i en dialog om udpegning af flere beskyttede områder. Det gælder også i Bælthavet, hvor vi hele tiden har argumenteret for en balanceret model, som den Fiskerikommissionen lægger op til.

Det ser vi som et vigtigt skridt i fiskeriets omstilling og udvikling. På samme måde bakker vi op om de anbefalinger, der handler om at understøtte fiskeriets grønne omstilling.

Læs også

Der er behov for investeringer i udvikling af nye metoder og teknologier, ligesom der er behov for investeringsstøtte, så de nye teknologier kommer ombord på fartøjerne. Det gælder eksempelvis i forhold til de såkaldte flydedøre, der har potentiale til at minimere bundpåvirkning og brændstofforbruget i fiskeriet

Det er ligeledes positivt, at Fiskerikommissionen anbefaler, at der skal gennemføres et projekt om fremtidens klimaneutrale fiskefartøj.

Det er et projekt, som vi i Danmarks Fiskeriforening gerne vil bidrage til. Vi har en målsætning om, at fiskeriet skal være klimaneutralt senest i 2050. Derfor er det på høje tid, at vi får bevis for, at det faktisk er muligt.

Ansvaret tilbage til fiskeriet

Vi har længe i fiskeriet argumenteret for, at der med fordel kan gives fiskeriet flere frihedsgrader, og at erhvervsfiskeriet bør behandles mere som andre erhverv – vi skal væk fra, at fiskerierhvervet detailreguleres i mindste detalje. 

En fælles fiskeripolitik er en oplagt lejlighed til at få luget ud i fiskeripolitikken og skabe lige vilkår for fiskerne i EU.

Svend-Erik Andersen og Kenn Skau Fischer
Hhv. formand og direktør, Danmarks Fiskeriforening

Vi skal både have færre detaljerede regler for fiskeriet i EU, og så kan man med fordel flytte nogle af de reguleringsopgaver, som i dag ligger hos myndighederne, til os i fiskeriets producentorganisationer.

Det vil gøre hverdagen nemmere for fiskerne. Det er også vejen til at skabe de forenklinger i fiskeriforvaltningen, som skiftende regeringer har været optaget af at sikre. Fiskerikommissionen anbefaler at få klarlagt, hvor de største gevinster findes. Det håber jeg, der vil være opbakning til politisk.

Det er vigtigt, at Danmark øger sit engagement i EU på fiskeriområdet. Det er der brug for. For mange af de ting, vi slås med i dansk fiskeri, følger af vores EU-samarbejde.

Fiskerikommissionen peger på, at Danmark skal lave sit eget forslag til en ny fælles fiskeripolitik i EU. En fælles fiskeripolitik er en oplagt lejlighed til at få luget ud i fiskeripolitikken og skabe lige vilkår for fiskerne i EU.

Lykkes de elementer, og lykkes det at få taget livtag med presfaktorer som forurening med miljøfremmede stoffer, kvælstofudledning, sæl og skarv, som Fiskerikommissionen også anbefaler, så tror jeg på, at havmiljøet såvel som fiskeriet går en lys fremtid i møde.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Svend-Erik Andersen

Formand, Danmarks Fiskeriforening
fiskeskipper (1982)

Kenn Skau Fischer

Adm. direktør, Danmarks Fiskeriforening, fhv. underdirektør, Danmarks Fiskeriforening
cand.polit i økonomi (Københavns Uni. 1995)

0:000:00