Ny debat: Hvordan får vi fødevarepolitik ind i (valg)kampen?
DEBAT: Blot seks procent af vælgerne peger på fødevarepolitik som afgørende for deres kryds på valgdagen. I denne optakt til folketingsvalget inviterer Altinget et panel af aktører og borgere til at debattere, hvordan vi får fødevarepolitik ind i valgkampen.
Efter knap fire år med Lars Løkke ved roret som statsminister, først i en smal Venstre-regering, senere med regeringsparterne Liberal Alliance og Konservative, skal danskerne sammensætte et nyt Folketing inden sommerferien.
Før jul kunne Altinget fremvise en ny måling, der viste, at kun 6 procent af de adspurgte vælgere svarer, at fødevarepolitik vil være afgørende for, hvor de sætter deres kryds på valgdagen.
De sidste 3½ år har det ellers ikke skortet på fødevarepolitiske dramaer, heriblandt tre fødevareministre, et hav af samråd og en milliardkrise i landbruget.
I de kommende uger sætter Altinget fokus på fødevarepolitikken, når vi spørger:
- Hvorfor spiller fødevarepolitik ikke en større rolle hos vælgerne?
- Hvordan får vi fødevarer ind i valgkampen?
- Hvad bliver det mest afgørende stridspunkt i den fødevarepolitiske valgkamp?
Mød panelet her:
Anders Klöcker
Områdedirektør for erhvervspolitik i Landbrug & Fødevarer.
Torsten Buhl
Administrerende direktør i FødevareDanmark og direktør for Danske Slagtermestre. Uddannet jurist fra Københavns Universitet.
Lise Walbom
Administrerende direktør for Food Nation Denmark. Uddannet agronom fra Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole.
Rune-Christoffer Dragsdahl
Generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening. Uddannet antropolog fra Københavns Universitet.
Britta Riis
Direktør for Dyrenes Beskyttelse og præsident for Eurogroup for Animals. Uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet.
Knud Jeppesen
Landmand.
Theresa Scavenius
Klimapolitik- og demokratiforsker samt folketingskandidat for Alternativet. Theresa Scavenius skriver i denne sammenhæng i sin egenskab af forsker.