Ny temadebat: Skal landbrugets afgiftsfonde gentænkes?

Der bliver brugt langt flere statskroner fra landbrugets afgiftsfonde på kampagner for animalske produkter end på vegetabilske fødevarer, og det går imod regerings egne klimavenlige kostråd. Er det tid til at gentænke afgiftsfondene? Altinget spørger en række aktører.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) mener ikke, at kødkampagnerne modarbejder de syv grønne kostråd, men understreger, at der er behov en kvalificeret diskussion af afgiftsfondene.
Fødevareminister Rasmus Prehn (S) mener ikke, at kødkampagnerne modarbejder de syv grønne kostråd, men understreger, at der er behov en kvalificeret diskussion af afgiftsfondene.Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix
Lukas Oliver Rastovic

Landbrugets afgiftsfonde bør revideres, så der ikke længere bruges offentlige midler på at markedsføre animalske fødevarer. Sådan lyder det fra regeringens støttepartier SF, Enhedslisten og Radikale. 

"Det er helt skævt, og det viser, at vi hænger fast i en gammel struktur. Hvis vi ønsker en ny balance mellem animalsk og vegetabilsk produktion og forbrug, skal det også afspejle sig i de offentlige investeringer. Og staten skal ikke bidrage til markedsfremme af animalske produkter," lyder meldingen fra Radikales landbrugsordfører Zenia Stampe.

Støttepartiernes kritik kommer, efter en rapport fra Klimarådet problematiserer, at det offentlige i 2021 tildelte tre gange så mange midler til kampagner for animalske produkter (knap 30 millioner kroner) som til vegetabilske fødevarer (cirka 10 millioner kroner). De penge blev tildelt gennem landbrugets afgiftsfonde.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024