Debat

Tænketanken Frej: Behovet for regeringens skrottede visionsplan for landbruget har aldrig været større

Land og by er igen splittet på fødevareområdet. Derfor er det en skam, at regeringen har droppet sin plan om en fælles vision for et bæredygtigt landbrug – for der er mere brug for den end nogensinde før, skriver Marie Louise Boisen.

Da jeg læste regeringsgrundlaget, hvor der stod, at man ville lave en fælles vision for et bæredygtigt landbrug på tværs af interessenter, blev jeg glad. Nu har regeringen droppet det. Det er en skam, skriver Marie Louise Boisen.
Da jeg læste regeringsgrundlaget, hvor der stod, at man ville lave en fælles vision for et bæredygtigt landbrug på tværs af interessenter, blev jeg glad. Nu har regeringen droppet det. Det er en skam, skriver Marie Louise Boisen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Marie-Louise Boisen Lendal
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Land og by er mere splittet end i mange år. Det skaber kun grobund for mismod og misinformation.

Lad os nu stå sammen, få forståelse for hinandens synspunkter og sætte fælles mål for en reformation af dansk landbrug.

Da jeg i 2016 stiftede Tænketanken Frej, var det, fordi jeg syntes, at der manglede en dialog mellem grønne NGO’er og landbruget om de store udfordringer, fødevaresektoren stod over for. Både forbruget og produktionen.

En fælles samtale – trepartsforhandling – med klare visioner for et fremtidigt dansk fødevareerhverv og forbrug, der lever op til miljø, dyrevelfærd, klima og biodiversitet.

Læs også

Fælles samtale

Målet var, at aktører ikke pegede på hinanden, men kun på hvad man hver især kunne gøre for at nå det fælles mål om et bæredygtigt fødevaresystem.

Detailhandlen skulle sætte mål for, hvad de ville gøre for at rykke forbruget.

Lige nu er der, mere end nogensinde før, behov for en fælles visionsplan.

Marie Louise Boisen
Direktør og medstifter, Tænketanken Frej

Landbruget skulle sætte mål for, hvordan de kunne ændre sig.

Følgevirksomhederne tog ansvar, hvor de kunne.

Alle målene blev drøftet i plenum på tværs og retningen var den samme.

Landbruget var faktisk klar på arbejdet om en fælles vision. Det var andre, der hellere ville arbejde i siloer og egne rækker. Den fælles vision udeblev.

Vision i regeringsgrundlaget

Da jeg læste regeringsgrundlaget, hvor der stod, at man ville lave en fælles vision for et bæredygtigt landbrug på tværs af interessenter, blev jeg glad.

Jeg tænkte, at en ting er, at en på det tidspunkt, lille, ny tænketank ikke lykkedes med det, men når regeringen inviterer ind, så vil alle være tvunget til at komme ud af deres siloer, skabe fælles visioner og selv tage ansvar, der hvor man kan.

Nu har regeringen droppet det. Det er en skam.

Lige nu er der behov for en fælles visionsplan mere end nogensinde før.

Læs også

Land og by er igen blevet splittet. Retssagen mellem Danish Crown og Dansk Vegetarisk Forening. Satiriske indslag i alle landets medier fra Den Grønne Ungdomsbevægelse, der langer ud efter L&F’s lobbyindsats.

Åbner man Landbrugsavisen er den fyldt med misinformation om både klima og kvælstof, og følger man debatten på landbrugets årsmøder, er det langt fra alle landmænd, der ser de store udfordringer i det lys, de bør ses i.

Og i Information er der reportage fra landets grisekongres, hvor landmænd fremstilles i et nedværdigende lys. Det er uholdbart. Ingen rykker sig, og ingen motiveres til forandring.

Transformeret fødevaresystem

Der er forskellige logikker mellem land og by. Det kræver respekt og dialog at forstå hinandens synspunkter. Én ting er dog sikkert: Vi skal have et forandret fødevareforbrug og produktion, der ikke overskrider de planetære grænser.

I Frej har vi gennem input fra vores meget brede advisory board skabt vores svar på et transformeret fødevaresystem.

Skal det nås, så kræver det, at alle parter sætter sig til bordet og sætter konkrete mål for, hvad de selv kan gøre.

Derfor en helt klar opfordring herfra til regeringen om at genoptage planen om en fælles vision for et landbrug, der lever op til de planetære grænser.

Temadebat

Hvordan skal den politiske vision for landbruget se ud?

I 2030-planen afslørede regeringen, at den har droppet idéen om at udarbejde en visionsplan for landbruget. Samtidig har debattører efterlyst en mere grundlæggende diskussion om erhvervets rolle i fremtidens Danmark.

Derfor spørger Altinget Fødevarer nu en række vigtige politiske stemmer: Hvordan bør den politiske vision for landbruget se ud? 

Læs de øvrige indlæg her

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Jeppe Højberg Sørensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie-Louise Boisen Lendal

Direktør og medstifter, Tænketanken Frej, rådgiver, Reitan Retail, bestyrelsesformand, Fonden for Plantebaserede Fødevarer, bestyrelsesmedlem, Friland
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2016)

0:000:00