Tørkeramt landbrug får ny hjælpepakke på 380 millioner

HJÆLP: En ekstremt varm sommer har ramt danske landmænd hårdt. Derfor har S, DF og regeringen vedtaget fem konkrete initiativer og ekstra penge til landbruget, der kalder det "et meget lille plaster på såret".

380 millioner kroner.

Så meget er Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og regeringen blevet enige om at tildele landbruget gennem en såkaldt hjælpepakke, som de løftede sløret for i dag.

Ifølge finansminister Kristian Jensen (V) på et doorstep i Finansministeriet vil pakken "lette vilkårene for rigtig mange landmænd” og give landmændene bedre mulighed for at betale deres regninger.

Samtidigt skal pakken ved hjælp af blandt andet afgiftslettelser i 2019, en ekspertgruppe, der ser på landbrugets økonomi, og penge til en jordfordeling ruste landmændene bedre til tørker i fremtiden.

Ingen lettelser af jordskatter
Sommerens tørke er blevet kaldt for århundredets krise for landbruget, og landbruget forventer, at tørken vil give erhvervet et tab på omkring 6,4 milliarder kroner.

Finansminister Kristian Jensen medgiver da også, at pakken ikke her og nu vil hjælpe de mest kriseramte landmænd, der kan være på randen af konkurs.

"Det er korrekt, at vi ikke går så langt, som vi havde snakket om undervejs i forhold til at lette likviditeten, men til gengæld er det en pakke, der i højere grad peger fremad og ser på, hvordan vi kan lave ordninger, der også på sigt gør landbruget mere robust i fremtiden," siger han.

Det største ønske fra landbruget har været at få annulleret betaling af jordskatten, noget som flere partier også har talt positivt om den seneste tid. Men ifølge Kristian Jensen ville en tilbagebetaling af jordskatten være ulovlig statsstøtte, medmindre man fjernede jordskatterne fuldstændigt for altid. Og det sidste har der ikke været politisk vilje til. 

“Det har vi også haft oppe at vende, men sagen er, at landbruget jo også er et erhverv, der skal kunne tåle udsving i deres økonomi. Og vi har ikke et ønske om generelt at fjerne jordskatter. Det har vi ikke kunnet blive enige om at gøre," siger Kristian Jensen.

Det næstbedste
Dansk Folkepartis fødevareordfører, Lise Bech, er rigtig glad for aftalen. Hun lægger ikke skjul på, at partiet havde et ønske om at lette jordskatterne, men mener, at det er lykkedes at lande "det næstbedste".

Selv om hjælpepakken mere peger mod fremtiden, så mener Lise Bech, at pakken her og nu vil hjælpe de landmænd, der er blevet hårdest ramt.

"Det her er jo også en håndsrækning og et signal til pengeinstitutterne og kreditforeningerne om, at de nu også må træde til og hjælpe de her landmænd," siger hun.

Lille plaster på såret
Landbrug & Fødevarer er glade for den "politiske velvilje", som de kalder det. Men organisationen kalder pakken for et "meget lille plaster på såret".

"Det siger noget om, at vores politikere er bevidste om, at situationen er alvorlig. Derfor ser jeg også frem til, at man fra politisk side er klar til at hjælpe yderligere, når vi ved endnu mere om, hvor hårdt tørken har ramt," skriver Lars Hvidtfeldt, der er viceformand i Landbrug & Fødevarer, i en pressemeddelelse. 

Socialdemokratiets landbrugsordfører, Simon Kollerup, er derimod "ekstremt" glad for aftalen.

"Det er en god aftale, fordi den kommer med en mærkbar økonomisk håndsrækning til landbruget, og grøn, fordi vi får afsat et historisk stort beløb til jordfordeling," siger han.

Fem initiativer
Pengene til landbruget kommer fra fem konkrete initiativer: 

  1. Landbruget fritages for produktionsafgifter i 2019
  2. Bedre vandingsmuligheder i fremtidige tørkesituationer
  3. Nedsættelse af ekspertgruppe med fokus på landbrugets økonomi
  4. Oprettelse af tilskudsordning til jordfordeling i 2019
  5. Multifunktionel jordfordelingsfond.

Læs hele aftaleteksten her.

,

Forrige artikel EU forlænger to smutveje for økologer EU forlænger to smutveje for økologer Næste artikel Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge
Frej: Lav mærkningsordning for offentlige måltiders CO2-udledning

Frej: Lav mærkningsordning for offentlige måltiders CO2-udledning

DEBAT: Regeringens forslag om to tvungne vegetardage i offentlige køkkener var en ærgerlig måde at indføre bæredygtighed på. Den ny minister bør i stedet stille krav om brug af statens dyrevelfærdsmærke samt indføre en mærkningsordning for kantinernes CO2-reduktion, skriver tænketanken Frej.