Pylr eller syndebuk: Tørkedebat skiller vandene

OPSAMLING: Altinget har de seneste syv uger sat fokus på tørkens konsekvenser for landbruget – nu og i fremtiden. Indtil videre er der med fredagens hjælpepakke til landbruget sat et foreløbigt punktum for debatten. Vi samler op på en debat, der viste store uenigheder om fremtidssikringen af landbruget.

Fredag indgik regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet politisk forlig om en hjælpepakke til landbruget på 360 millioner kroner.
Fredag indgik regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet politisk forlig om en hjælpepakke til landbruget på 360 millioner kroner.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kiki Qvistgaard

Med denne pakke giver vi en økonomisk håndsrækning, der på den korte bane kan mærkes, men vi indfører også tiltag, der reducerer risikoen for, at landbruget kommer til at stå i en lignende situation igen.

Jacob Ellemann-Jensen
Miljø- og fødevareminister
Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Fredag indgik regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet politisk forlig om en økonomisk hjælpepakke til landbruget.

380 millioner kroner skal både nu og i fremtiden afbøde skadevirkningerne hos et erhverv, der har været hårdt presset af den ekstremt varme og tørre sommer.

Seges estimerer, at landbruget står til et tab på intet mindre end 6,4 milliarder kroner som følge af tørken. Ifølge miljø- og fødevareministeren vil man "drøfte situationen igen i 2019, når landbrugets tab for 2018 er endeligt opgjort". 

Dokumentation

Hjælpepakkens fem initiativer:

1. Landbruget fritages for produktionsafgifter i 2019
2. Bedre vandingsmuligheder i fremtidige tørkesituationer
3. Nedsættelse af ekspertgruppe med fokus på landbrugets økonomi
4. Oprettelse af tilskudsordning til jordfordeling i 2019
5. Multifunktionel jordfordelingsfond.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00