Nyt center skal sikre fremtidens energiforsyning

KORT NYT: Danmarks Grundforskningsfond støtter oprettelsen af et nyt center på DTU, der skal forske i elektrolysatorer og brændselsceller.
Fakta

PROCON (Dansk-kinesisk center for Intermediate Temperature Proton Conducting Systems):

Er finansieret af Danmarks Grundforskningsfond med en bevilling på 15 millioner kroner.

Bevillingen dækker centrets arbejde frem til 2013 - med mulighed for forlængelse i yderligere tre år.


Kilde: dtu.dk

Danmark som fossilfrit. Den ambition fremgår af Klimakommissonens rapport, og dette vil det nye grundforskningscenter nu forsøge at efterleve.

PROCON er navnet på det nye center, der bliver tilknyttet DTU. Centeret er sponsoreret af Grundforskningsfonden og skal i forskningsarbejdet med elektrolysatorer og brændselceller skabe energikilden til fremtidens Danmark.

Centret er et dansk-kinesisk samarbejde, og håbet er, at det nye center vil levere landvindinger, der kan resultere i et nyt energieventyr. Princippet bag brændselcellerne og elektrolysen er gammelkendt, men centrets ambition er at optimere processerne og gøre den rene energi udvundet fra brinten langt billigere.

Det er Niels J. Bjerrum, der skal lede det nye center. Niels J. Bjerrum har mange års arbejde bag sig med at udvikle brændselsceller og elektrolysatorer.

"De lugter ikke, de larmer ikke, og så er de bedre for miljøet. Det er bare for dyrt. Hvis vi kan lave noget, og dansk industri kan følge det op, så har vi et forspring der. Det, at vi var tidligt ude, har jo gjort, at der er kommet mange penge til Danmark på grund af vindmøllerne. Og det er jo noget lignende, hvis vi har et eller andet gennembrud her. Så det er selvfølgelig vigtigt for os at være tidligt ude, og hvis vi kan få lavet nogle gennembrud, så håber vi også, at landet kan få glæde af det. Specielt med elektrolysatorer er potentialet meget stort, for på et eller andet tidspunkt er der ikke fossile brændstoffer nok, og så skal vi gøre noget," siger Niels J. Bjerrum.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00