Novo forgylder Københavns Universitet

GULDREGN: Novo Nordisk giver danmarkshistoriens største private forskningsdonation på næsten en mia. kr. til Københavns Universitet. Pengene skal gå til forskning i livsstilssygdomme, og er en ren foræring fra Novo, der ikke forlanger konkrete resultater eller modydelser.
Foto: Santaris
Tyson W. Lyall

Forskning og innovation er forudsætningen for vækst. De danske virksomheder skal i højere grad række ud og vælge viden, og så omsætte denne viden til nye produkter og ny vækst. På den måde udvikler virksomhederne sig, og det kommer derved hele samfundet til gavn. Uden at forfalde til det teatralske, så er sådanne investeringer livsnødvendige for samfundet.

Charlotte Sahl-Madsen
Videnskabsminister
Fakta
  • The Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research åbner 1. oktober 2010 og ledes af 5 forskningsledere fra den internationale scenes absolutte top.
  • Metabolismecenteret skal på længere sigt placeres fysisk i det nybyggeri, der er under planlægning på det Sundhedsvidenskabelige Fakultet (Panum) i København.
  • Novo Nordisk Fonden er en selvejende institution, der yder støtte til videnskabelige, humanitære og sociale formål. Størstedelen af støtten kanaliseres til sundhedsvidenskabelige formål.

  • Kilde: ku.dk

    885 millioner kroner. Så meget donerer Novo Nordisk til et nyt internationalt metabolismecenter på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Pengene blev mandag formiddag overrakt ved en ceremoni på Københavns Universitet, hvor blandt andre videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) deltog.

    En gave til hele Danmark
    "Today we shall celebrate." Dette budskab stod skrevet med store bogstaver på lærredet bag Ulla Wewer, dekan, professor dr.med. ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, da hun på vegne af Københavns Universitet i dag modtog danmarkshistoriens største private forskningsdonation nogensinde.

    "Der er mange årsager til at fejre donationen," sagde Ulla Wewer i en åbningstale til et tætpakket auditorium på KU. Gaven fra Novo Nordisk er således både en "visionær generøsitet" og et udtryk for "en skælsættende rettidig strategisk tænkning", lød det fra Ulla Wewer.

    Men tiltaget fra Novo Nordisk udgør ikke kun en gevinst for Københavns Universitet. Donationen er også en gave til hele Danmark, fortalte videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen efterfølgende til Altinget | Forskning og Innovation:

    "Denne donation er en stor gave til hele det danske samfund. Tænk på alle de mennesker, der kommer til at få glæde af denne her forskning. Patienter, studerende, forskere selv etc.," sagde Sahl-Madsen.

    En livsnødvendighed
    Donationen er ifølge videnskabsministeren en livsnødvendig håndsudrækning til hele det danske samfund. Hun betonede således i en tale til dagens forsamling, at samarbejdet mellem private virksomheder og offentlige forskningsinstitutioner, udgør selve grundstenen i fremtidens danske samfund.

    "Forskning og innovation er forudsætningen for vækst. De danske virksomheder skal i højere grad række ud og vælge viden, og så omsætte denne viden til nye produkter og ny vækst. På den måde udvikler virksomhederne sig, og det kommer derved hele samfundet til gavn. Uden at forfalde til det teatralske, så er sådanne investeringer livsnødvendige for samfundet," sagde Sahl-Madsen.

    "Vi er afhængige af private donationer"
    Den rekordstore donation blev ved en lang række taler hyldet og værdsat af både forskningsstaben, videnskabsministeren og repræsentanter fra Novo Nordisk. Altinget | Forskning og Innovation fik efterfølgende videnskabsministeren til at uddybe, hvad det betyder for dansk forskning, at der gives private donationer i denne størrelsesorden, og hvorvidt hun mener, at andre forskningsområder kunne trænge til lignende donationer.

    Hvor ville dansk forskning være, hvis vi ikke fik sådanne private donationer?

    "Jamen vi er afhængige af, at vi får gode donationer. Der er ingen tvivl om, at det er et fantastisk vigtigt supplement til den offentlige investering, vi foretager i uddannelse og forskning. Det er også fagligt enormt interessant, for det gør, at vi kan udveksle viden yderligere. Det, at vores kandidater kommer fra universiteterne og ud i virksomhederne, får nogle erfaringer, og så kommer tilbage på universiteterne igen, det gør, at der kommer en gunstig udveksling hele tiden, og det er vigtigt at arbejde med," svarede Sahl-Madsen.

    Savner du lignende initiativer på andre områder end lige den medicinske forskning?

    "Der er jo lignende initiativer, bare ikke lige den i samme størrelsesorden, men der er også samarbejde imellem universiteter og store fonde på andre områder. Men det er klart, at med den medicinske forskning er vi med i toppen, og det ser vi også med en aftale som i dag," sluttede Sahl-Madsen.

    Novo: Vi tror på København
    Dagens glade giver, Novo Nordisk, fik til lejligheden mulighed for at forklare, hvorfor man lige netop har valgt at donere et så stort beløb til KU. Ulf J. Johansson, formand for Novo Nordisk Fonden, forklarede således, at det i en international konkurrence om forskningstalenter er vigtigt at samle ressourcerne på ét sted.

    "Hvis et lille land som Danmark skal klare sig den internationale konkurrence, så kræver det en fokuseret indsats. Der er brug for ét forskningscenter af højeste klasse, og det skal altså være i København," sagde Ulf J. Johansson til forsamlingen.

    Efterfølgende forklarede han til Altinget.dk, hvorfor valget lige netop er faldet på Københavns Universitet.

    "Novo får med denne her investering et forskningmiljø i verdensklasse, og hvis vi skal blive her i Danmark, som jo er vores base, så må vi også bidrage til og investere i området. På den måde sikrer vi også en vidensdeling i allerhøjeste klasse. Vi tror absolut på København i den forbindelse, og vi vil gerne signalere, at hvis man vil være verdens bedste, så må man også koncentrere sin indsats," sagde Ulf J. Johansson.

    Han pointerede endvidere, at Novo Nordisk under ingen omstændigheder forventer nogen form for konkret tilbagebetaling for donationen. Det er ikke meningen, at det nye center skal være en forlængelse af Novo, og som han konstaterede, da han overrakte en check med donationen til dekan Ulla Wewer, så er "the pleasure on my side".

    Shanghai på Blegdamsvej
    Efter overrækkelsen af checken kvitterede KU med et stort baggrundsbanner med ordet tak på 15 forskellige sprog. Det var da også en udpræget begejstret rektor Ralf Hemmingsen, der som den sidste holdt tale til forsamlingen. Han benyttede lejligheden til at citere Winston Churchill for sit kendte ordsprog om pessimisten, der ser udfordringer i enhver mulighed, og om optimisten, der ser muligheder i enhver udfordring.

    Københavns Universitet er i denne sammenhæng optimisten, der ser store muligheder i samarbejde, og Ralf Hemmingsen kunne næsten ikke holde sin glæde tilbage, da han sluttede sin tale med at drage sammenligning til en af verdens allerfremmeste forskningsbyer.

    "Det er med stolthed i stemmen at jeg kan sige, at Danmark har fået sit Shanghai, og det ligger på Blegdamsvej."

    Altinget logoForskning
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00