Opgør på vej om optag på kandidatuddannelserne

OPGØR: Regeringen vil indføre en fælles, koordineret tilmelding til kandidatuddannelserne på landets universiteter. Men der er stor politisk uenighed om initiativet blandt ordførerne på området.
Morten ØyenTyson W. Lyall
Fakta

Videnskabsministeriet nedsatte i november 2009 en arbejdsgruppe, der arbejder videre med den koordinerede tilmelding til universiteternes kandidatuddannelser (IU-KoT).

Formålet med arbejdsgruppen er bl.a.

- at synliggøre adgangskrav til universiteternes kandidatuddannelse

- at sikre de bachelorstuderende reelle valgmuligheder ved adgang og optag til kandidatuddannelser

- at sikre de studerende tidligere svar på ansøgning om optagelse på kandidatuddannelser

Universiteterne er repræsenteret i arbejdsgruppen ved universiteternes studiechefer samt Danske Universiteter.

Arbejdsgruppen forventer at have et færdigt udspil klar i maj 2010. Videnskabsministeriet vil herefter blive orienteret om de endelige resultater.

Mange unge danskere venter hvert år spændt på svar om, hvorvidt de er kommet ind på et af landets universiteter. Men for fremtiden er det ikke kun de nye studerende, der skal vente på svar.

Regeringen har nemlig nedsat en arbejdsgruppe, der i samarbejde med universiteterne i maj vil præsentere et udkast til fælles koordineret tilmelding til kandidatuddannelserne på universiteterne.

S og SF: Skjult dagsorden
Planen møder dog umiddelbart ikke stor sympati hos S og SF, der mener, at initiativet, der oprindelig stammer fra tidligere videnskabsminister Helge Sander (V), indeholder en skjult dagsorden om at få folk til at kvitte deres studier allerede efter bachelordelen.

"Jeg har svært ved at se, hvad argumentet skulle være for at gøre det. Det står lidt uklart for mig. Det er derfor ikke umiddelbart et sted, hvor vi ser det helt store behov for at indføre en ekstra ansøgningsproces. Ønsket fra regeringen kommer sig jo af, at det er regeringens skjulte dagsorden at få hældt folk ud af systemet allerede efter bachelordelen," siger SF's universitetsordfører Jonas Dahl.

Dokumentation

Med universitetsloven i 2003 blev der indført 3+2 struktur med selvstændigt optag til universiteternes bachelor- og kandidatuddannelser.

Ifølge lovens forarbejder skal der etableres en koordineret tilmelding til kandidatuddannelserne (omtalt som InterUniversitær Koordineret Tilmelding KoT), der skal sikre de studerende reelle valgmuligheder, således at man med en bachelorgrad kan vælge mellem flere relevante kandidatuddannelser, også på andre universiteter. IU-KoT´en skal ifølge forarbejderne iværksættes over en årrække i samarbejde med universiteterne.


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00