Øresundsuniversitetet ligner en død fisk

SAMARBEJDE: Flere af de danske universiteter erklærer samarbejdet mellem uddannelsesinstitutionerne i Øresundsregionen for dødt. ITU har helt trukket sig, mens DTU overvejer sin fremtid i samarbejdet.
Tyson W. Lyall
Fakta

De ni nuværende universiteter i Øresundsuniversitetet:

Lund Universitet
Sveriges Landbrugsuniversitet
Kristianstad Högskola
Malmø Högskola
Københavns Universitet
Copenhagen Business School
Roskilde Universitet
Kunstakademiets Arkitektskole


Kilde: Børsen

Samarbejdet mellem uddannelsesinstitutionerne i Øresundsregionen eksisterer i teorien, men ikke i praksis. Sådan lyder skudsmålet fra rektor på Copenhagen Business School, Johan Roos, ifølge Dagbladet Børsen.

Der er i dag ni medlemmer af organisationen, men meget tyder altså på, at det kan blive svært at holde på de flere af de nuværende samarbejdspartnere fremover.

Ikke pengene værd
Hos DTU mener man eksempelvis ikke, at samarbejdet har givet valuta for de penge, der hvert år investeres i projektet.

"Vi har givet det en chance ved at være medlem i årevis. Men vi er ikke særlig tilfredse med det, og har egentlig ikke brug for konstellationen, som vi betaler omkring 600.000 kr. til om året. Det er ganske mange penge, som vi kunne bruge på at hyre en fremragende forsker eller til at samarbejde mere med de universiteter, der fagligt har størst relevans for os," siger rektor på DTU, Lars Pallesen således til Børsen.

Han har derfor nu valgt at igangsætte en undersøgelse, der skal afklare, hvordan organisationen hænger sammen, og hvad DTU får ud af at være en del af den. En undersøgelse, som Københavns Universitet, ifølge Lars Pallesen, også bakker op om.

ITU helt ude
På IT-Universitetet har man allerede valgt at tage konsekvensen af manglende udbytte ved samarbejdet, og man har derfor allerede meldt sig helt ud af organisationen. Her bakker man op omkring Lars Pallesens udsagn om, at det faglige indhold skal være styrende for valget af samarbejdspartnere.

"Det er lige så sandsynligt, at man arbejder sammen med en forsker i Singapore som en i Lund. Vi er meget optaget af at klæde vores studerende på til at arbejde globalt. Det, tror vi på, er fremtiden," siger han og forsætter: "Det betyder ikke, at vi ikke er interesseret i Sverige, bare at studerende og forskere kan rejse frem og tilbage, uden at vi i ledelsen er involveret i det."

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00