Professionshøjskoler frygter forskelsbehandling

AKKREDITERING: Nye anbefalinger om akkreditering omfatter ikke professionshøjskoler, og det får skolerne til at frygte unfair konkurrence med universiteterne. Undervisningsministeren afviser kritikken.
Marie Dissing Sandahl

Halvdelen af befolkningen og Folketinget ved ikke, at professionshøjskolerne eksisterer og ikke hedder seminarier længere, men vi uddanner altså 50 procent af alle med en videregående uddannelse i Danmark.

Laust Joen Jakobsen
Formand for Professionshøjskolernes Rektorkollegium
Kom ind i kampen, Nedergaard, og giv professionshøjskoler og universiteter samme vilkår. Det er opfordringen fra Laust Joen Jakobsen, formand for Professionshøjskolernes Rektorkollegium, efter at han har set Akkrediteringsrådets anbefalinger til et nyt akkrediteringssystem (find artiklen til højre).

For her lyder anbefalingen at skifte det udskældte og detailregulerende akkrediteringssystem fra 2007 ud med et mere fleksibelt system, hvor de enkelte institutioner og ikke de enkelte uddannelser godkendes. Men anbefalingerne gælder kun de videregående uddannelser på universiteterne og ikke dem på professionshøjskolerne, og det er forskelsbehandling, mener Laust Joen Jakobsen, som på vegne af rektorkollegiet har sendt kritikken i et åbent brev til undervisningsministeren.

"Tina Nedergaard skal se at komme i gear. Hun må koble sig på og søge indflydelse på processen og for eksempel tage EVA (Danmarks Evalueringsinstitut, som hører under Undervisningsministeriet, red.) med. Lad os se om, vi kan være med til at udvikle et nyt akkrediteringssystem sammen med Videnskabsministeriet, og lad os se, om vi kan harmonisere systemerne," siger han.

"Vi har den samme målgruppe, så selvfølgelig er der en konkurrencesituation, som bliver skæv," siger han og forklarer, at akkreditering er en både tids- og ressourcekrævende proces, som universiteterne nu muligvis får lov til at slippe for at udføre så ofte, som tilfældet er i dag.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00