3 mia. kr. til Grundforskningsfonden

NOTE: Dansk Folkeparti og Ny Alliance har sammen med regeringen givet den langsigtede forskning en økonomisk vitaminindsprøjtning, efter de er blevet enige om at tilføre 3 mia. kr. til Danmarks Grundforskningsfond.
Kasper Frandsen

I de allersidste forhandlinger omkring årets finanslov er regeringen, Dansk Folkeparti og Ny Alliance blevet enige om at tilføre 3 mia. kr. til Danmarks Grundforskningsfond. Med de 3 mia. kroner vil fonden de næste 25 år fortsætte med at kunne dele omkring 300 mio. kr. ud årligt.

Fonden er en uafhængig enhed, der arbejder for at fremme dansk grundforskning inden for alle fagområder, men uden nye penge ville forskningsfonden i 2013 være løbet tør for kapital.

"Vi har haft det højt på dagsordenen, for Grundforskningsfonden løber tør for midler i løbet af nogle få år. Så for at sikre en kontinuitet i grundforskningen er vi blevet enige om, at vi allerede nu slår fast, at Grundforskningsfonden tilføres den grundkapital, så de kan agere fremover," siger Dansk Folkepartis finansordfører, Kristian Thulesen Dahl.

25 års forskning sikret
Videnskabsminister Helge Sander (V) glæder sig over, at fremtidens grundforskning er sikret via flere penge til grundforskning.

"Det er godt, at Danmarks Grundforskningsfond med et indskud på tre milliarder kroner nu kan fortsætte i de kommende 25 år med samme høje aktivitetsniveau som hidtil. Fonden støtter grundforskningscentre, som huser stærke forskningsmiljøer med en markant, international profil," siger Helge Sander.

Fonden blev oprettet i 1991 som en selvejende fond med 2 mia. kroner. Fonden støtter eliten i dansk grundforskning gennem grundforskningscentre. De får penge for en 5-10 årig periode. Siden 1991 har fonden givet 68 centre tilsagn om i alt 3,8 mia. kr.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00