Debat

AAU til Dansk Metal: Grøn omstilling er mere end teknologiske løsninger

REPLIK: Det er tankevækkende, at Dansk Metal ikke ser tværfaglighed som et middel til at nå i mål med den grønne omstilling, skriver en række dekaner fra Aalborg Universitet.

Grøn omstilling kræver både teknologiske løsninger og viden om adfærd, incitamenter, regulering, markedsforhold, lederskab, sundhedsrisici, uddannelse, skriver prorektorer fra AAU.
Grøn omstilling kræver både teknologiske løsninger og viden om adfærd, incitamenter, regulering, markedsforhold, lederskab, sundhedsrisici, uddannelse, skriver prorektorer fra AAU.Foto: Innolith Ag/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Antoft, Henrik Halkier, Lars Hvilsted Rasmussen, Henrik Pedersen og Mogens Rysholt Poulsen
Dekaner, Aalborg Universitet

I et debatindlæg i Altinget den 26. oktober argumenterer Dansk Metal for, at politikerne bør styre forskningen endnu mere.

Ligeledes vurderer Dansk Metals erhvervspolitiske chef Henrik Aarestrup, at hvis Danmark skal nå i mål med den grønne omstilling, skal der bruges flere ressourcer på teknisk-, natur- og sundhedsvidenskabelig forskning, og disse ressourcer skal tages fra humaniora og samfundsvidenskab.

Det er tankevækkende, at Dansk Metal ikke ser tværfaglighed og interdisciplinaritet som et middel til at nå i mål med den grønne omstilling.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Styrke indsatsen i hele værdikæden
Tankevækkende, fordi den politiske melding er, at der er brug for et bredt, tværgående blik, hvis vi skal kunne løse klimaudfordringerne.

Og tankevækkende, fordi Innovationsfonden og Danmarks Frie Forskningsfond i uddelingen af forskningsmidler lægger vægt på, at løsninger til den grønne omstilling, ud over naturvidenskabelige og teknologiske projekter, også omfatter humanistisk og samfundsvidenskabelig forskning og innovation, der kan bidrage med værdifuld viden relateret til for eksempel adfærd, incitamenter, regulering og markedsforhold.

Forskningsmæssigt er vejen mod en grøn omstilling ikke, at teknologien tildeles hovedrollen, mens samfundsvidenskab får en birolle og humaniora forvises til kulissen.

Rasmus Antoft, Henrik Halkier, Lars Hvilsted Rasmussen, Henrik Pedersen og Mogens Rysholt Poulsen
Dekaner, Aalborg Universitet

Både national og international forskning viser, at midlet til at nå i mål med den grønne omstilling er en styrket indsats i hele værdikæden fra strategisk forskning til udvikling og implementering.

Grøn omstilling kræver både teknologiske løsninger og viden om adfærd, incitamenter, regulering, markedsforhold, lederskab, sundhedsrisici, uddannelse osv.

Derfor er forskningen i grøn omstilling på Aalborg Universitet og de øvrige danske universiteter kendetegnet ved, at forskningsmiljøerne på de tekniske og sundhedsmæssige områder arbejder tæt sammen med forskningsmiljøerne på det samfundsmæssige og humanistiske områder.

Læs også

Samtidig arbejder universiteterne målrettet med at forankre viden og sikre veluddannede medarbejdere i alle karriereled i relevante forskningsmiljøer, så den langsigtede forskningsindsats på det grønne område er mulig.

Tværfaglighed føder nye, originale idéer
Politikere, bevillingsgivere og forskere ved, at den tværfaglige tilgang føder nye, originale idéer, som danner grobund for uopdyrkede muligheder.

Ja, at den skaber de forskningsmæssige gennembrud og løsninger, som adresserer klima, miljø og naturudfordringerne i Danmark og globalt.

Forskningsmæssigt er vejen mod en grøn omstilling ikke, at teknologien tildeles hovedrollen, mens samfundsvidenskab får en birolle og humaniora forvises til kulissen. I stedet er vejen et videnskabeligt samarbejde om den grønne omstilling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Halkier

Professor i Turisme og Regional Udvikling, forskerskoleleder, Det Humanistiske og Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet
cand.mag. i historie og engelsk (Aarhus Uni.), dr.phil. (Aalborg Uni.)

Henrik Pedersen

Dekan, Det Tekniske Fakultet for IT og Design, Aalborg Universitet
cand.scient. (Københavns Universitet 1981), dr.phil i matematik, (Oxford University 1985)

Lars Hvilsted Rasmussen

Dekan og professor på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet, speciallæge i kardiologi- og intern medicin, Aalborg Universitetshospitalet, bestyrelsesformand, Klitgaarden Fonden
ph.d. (Aarhus Uni. 1993), cand.med. (Aarhus Uni. 1985)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024