Bæredygtigt Landbrug talte usandt om omstridt CBS-rapport

BÆREDYGTIG FORSKNING: Bæredygtigt Landbrug var alligevel med til at levere indhold til omstridt CBS-rapport, viser nye oplysninger i sagen. Det har organisationen tidligere afvist. 

Direktør i Bæredygtigt Landbrug, Hans Aarestrup.
Direktør i Bæredygtigt Landbrug, Hans Aarestrup.Foto: Bæredygtigt Landbrug
Hjalte T. H. KragesteenLasse Lange

Bæredygtigt Landbrugs direktør har talt usandt om organisationens rolle i udarbejdelsen af en omstridt og stærkt kritiseret CBS-rapport om landbrugets rammevilkår. Det skriver DR.

Det var således ikke sandt, da direktør Hans Aarestrup tilbage i august fortalte Altinget, at lobby-organisationen “ikke har hjulpet med noget som helst” i forbindelse med rapporten.

Det viser dokumenter fra CBS. Her fremgår det ifølge DR, at Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør, Jørgen Evald, sendte oplysninger om protein i korns betydning til Troels Troelsen, der er forsker bag rapporten. Oplysningerne blev ifølge DR efterfølgende kopieret ind i den senere offentliggjorte forskningsrapport uden at angive kilden. Også tal om gødningskvoter kom fra Bæredygtigt Landbrug, skriver DR.

Over for Altinget har flere repræsentanter fra Bæredygtigt Landbrug ellers afvist, at organisationen har øvet den type indflydelse på rapporten.

Vi har ikke blandet os. Vi har ikke hjulpet med tal. Vi har ikke hjulpet med noget som helst.

Hans Aarestrup
Direktør, Bæredygtigt Landbrug (August, 2016)

“Vi har ikke blandet os. Vi har ikke hjulpet med tal. Vi har ikke hjulpet med noget som helst,” sagde direktør Hans Aarestrup til Altinget i august.

Hans Aarestrup erkender nu, at han ikke var helt præcis om Bæredygtigt Landbrugs rolle.

“Det stemmer jo dårligt overens, men det jeg kan sige, det er: jeg føler ikke, vi har haft arbejde med det som sådan. Jørgen Evald er jo en meget vidende person. Hvis jeg sad og manglede et eller andet tal, så kunne jeg også finde på at ringe til Jørgen Evald og spørge, om han havde en idé om, hvor jeg kunne finde det tal,” siger han til DR.

Forskeren bag rapporten, lektor Troels Troelsen fra CBS, har tidligere afvist kritikken:

”Der er ingen vennetjenester i Promilleafgiftsfonden, og kontrakten med mig er helt straight. Der er ingen indflydelse fra Bæredygtig Landbrug eller Landbrug & Fødevarer. Der er højst en glæde over resultatet. Og det er forståeligt nok,” sagde han tidligere til Altinget.

Troels Troelsen har ifølge DR afvist at kommentere sagen i denne omgang.

Rapport vakte opsigt
CBS-rapporten om landbrugets rammevilkår vakte i første omgang opsigt, fordi den konkluderede, at de danske miljøregler skaber store problemer for dansk landbrug. Det står i kontrast til tidligere videnskabelige undersøgelser.

Budskabet er i tråd med holdningerne hos lobby-organisationen Bæredygtigt Landbrug, der repræsenterer en gruppe af danske landmænd, som er meget kritiske over for de gældende miljøregler.

Efterfølgende kunne Altinget så afsløre, at netop Bæredygtigt Landbrug har hjulpet med at skaffe finansieringen til forskningsprojektet og har stået for praktiske forhold omkring økonomistyring og revision. Derudover har flere personer med tilknytning til Bæredygtigt Landbrug hjulpet CBS-lektor Troels Troelsen med dataindsamling, projektstyring og beregninger uden at blive krediteret som medforfattere. Bæredygtigt Landbrugs rolle fremgår hverken af rapporten eller af pressemeddelelsen i forbindelse med lancering.

Hele arrangementet har givet anledning til massiv kritik i Altingets spalter. Først kaldte Danmarks Naturfredningsforening analysen for et makværk og et partsindlæg, hvilket Troels Troelsen selv har afvist.

Hård forsker-kritik
Efterfølgende har forskere ved Københavns Universitet leveret endnu en sønderlemmende kritik:

“Ved at vælge denne konstruktion omkring projektledelse og centrale dele af det faglige arbejde udsætter CBS og Troels Troelsen sig for berettigede spørgsmål og kritik omkring iagttagelsen af armslængde og uafhængighed fra erhvervsinteresser. Rapporten kan derfor som udgangspunkt ikke betragtes som uafhængig,” skriver KU-forskerne Jesper S. Schou og Bo Jellesmark Thorsen således på Altinget.

Bo Jellesmark Thorsen er professor og institutleder på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, mens Jesper S. Schou er lektor og sektionsleder samme sted.

Ifølge de to forskere indeholder rapporten fra CBS om landbrugets økonomiske rammevilkår så eklatante fejl, at den “ikke ville kunne passere som et speciale på kandidatuddannelsen i jordbrugsøkonomi”.

Rapporten gør sig blandt andet skyldig i en “lemfældig omgang med økonomisk teori og metode”, ligesom den fremsætter en række “tilsyneladende faglige fakta og resultater uden referencer med det resultat, at disse udsagn fremstår som udokumenterede påstande eller i bedste fald baseret på anekdotisk viden”.

En lærestreg for os alle
Dertil kommer, at rapporten hverken har en litteraturliste eller transparens om empiri og metode. Ligesom den er i strid med de såkaldte Vancouver-retningslinjer for kreditering af bidragsydere.

De mange faglige problemer med CBS-rapporten får KU-forskerne til at så tvivl om, om kvalitetssikringen på CBS lever op til de standarder, der kan forventes af et seriøst universitet.

“Seriøse universiteter og forskergrupper har [...] egne retningslinjer for kvalitetssikring af deres rapporter,” forklarer KU-forskerne.

“Det er uklart, om en sådan kvalitetssikring er foretaget for CBS-rapporten,” konstaterer de.

Hele sagen bør give anledning til eftertanke, mener Jesper S. Schou og Bo Jellesmark Thorsen.

“Samlet set efterlader CBS-rapporten et indtryk af et arbejde, som tabes aldeles på gulvet på grund af manglende professionelle og faglige kompetencer hos parterne og deres organisationer. Det er en lærestreg for os alle og en påmindelse om behovet for løbende selvransagelse hos forskere og universiteter,” skriver KU-forskerne.

CBS-forsker Troels Troelsen, der står bag den oprindelige rapport, har over for Altinget tidligere afvist kritikken, men har altså ifølge DR ikke ønsket at udtale sig i denne omgang.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har afvist at foretage sig noget i sagen, men henviser i stedet til CBS. Her har ledelsen dog indtil videre forholdt sig tavs.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Aarestrup

Adm. direktør, Dansk Svineavl
agronom (Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole. 1993)

0:000:00