Blå uenighed om fri forskning

FINANSLOV: Regeringen toner rent flag og vil klart prioritere Innovationsfonden frem for fri forskning. De borgerlige partier er uenige om fordelingen. K og DF vil have flere penge til forskning.

Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) skal i løbet af de næste uger lande en aftale om fordelingen af de 670 millioner i forskningsreserven. Regeringens udspil kritiseres for at ramme den frie forskning for hårdt. <br>
Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) skal i løbet af de næste uger lande en aftale om fordelingen af de 670 millioner i forskningsreserven. Regeringens udspil kritiseres for at ramme den frie forskning for hårdt.
Foto: Kim Vadskær/Pressefoto
Mads Bang

Det får alvorlige konsekvenser. Vi kan ikke lukke råd, fordi vi skal dække alle videnskabelige retninger, og vi har så lave succesrater, at vi ikke kan sænke dem yderligere.

Peter Munk Christiansen
Professor, formand for Det Frie Forskningsråds bestyrelse

Tirsdag begynder det politiske slagsmål om mere end en halv milliard forskningskroner. De eftertragtede forskningsmidler skal i år være med til at fylde nogle af de huller, regeringens markante besparelser på finansloven har efterladt.

V-regeringen har klart markeret, at den vil prioritere Innovationsfonden med et udspil, hvor 516 af 671 millioner kroner går til Innovationsfonden. Samtidig står Det Frie Forskningsråd til at få skåret en tredjedel af bevillingen. Men uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) skal stadig have et politisk puslespil til at gå op, før den fordeling kan blive en realitet. Selv blandt de borgerlige partier er der uenighed om, hvordan pengene skal fordeles.

Dansk Folkepartis forskningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl mener på den ene side, at den nye Innovationsfond skal have luft under vingerne, og på den anden side, at den frie forskning ikke skal skæres i bund.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00