Danmark kobler sig på europæisk supercomputer-projekt

SAMARBEJDE: Forskningsminister Tommy Ahlers (V) har underskrevet en erklæring om at være med til at udvikle supercomputere i Europa til gavn for forskere og virksomheder.

De store supercomputere, der i dag kører i Europa, er baseret på udenlandsk teknologi. Det vil EU-Kommissionen lave om på - her kommissær for det digitale indre marked, estiske Andrus Ansip.
De store supercomputere, der i dag kører i Europa, er baseret på udenlandsk teknologi. Det vil EU-Kommissionen lave om på - her kommissær for det digitale indre marked, estiske Andrus Ansip.Foto: Europa-Kommissionen
Kasper Kaasgaard

Europas forskere savner adgang til den nyeste og mest avancerede computerteknologi.

Derfor har EU besluttet at etablere et netværk, der skal udvikle et europæisk økosystem for supercomputere. Og Danmark har besluttet at gå med i samarbejdet.

”Vi er nødt til at samle vores ressourcer for at skabe de mest levedygtige og konkurrencedygtige løsninger. Højtydende computere bliver central infrastruktur i fremtidens forskning, og danske forskere og virksomheder er klar til at bidrage til udviklingen af det nye økosystem,” siger forskningsminister Tommy Ahlers (V) i en pressemeddelelse.

EU spytter 3,6 milliarder kroner i samarbejdet – et beløb, som skal matches af de deltagende lande. Hertil kommer bidrag fra private samarbejdspartnere.

Danmark er det 22. land, der underskriver erklæringen om at tage del i supercomputer-initiativet, der bærer navnet EuroHpC (European Joint Undertaking for High Performance Computing).

Europæiske værdier
Missionen er at få europæiske supercomputere, der kan konkurrere med de bedste i verden. Ingen af de supercomputere, der i dag opererer i EU, er at finde blandt verdens 10 stærkeste – og de baserer sig tilmed på ikke-europæisk teknologi.

En af ambitionerne med samarbejdet er at bygge teknologier baseret på europæiske værdier. Der skal være fokus på privacy, databeskyttelse, ejerskab af data og beskyttelse af handelshemmeligheder.

Kommissæren for EU’s indre marked byder Danmark velkommen i initiativet:

”Ved at ensrette vores europæiske og nationale strategier og samle ressourcer og viden bliver vi i stand til at udvikle europæiske højtydende computerteknologi og integrere dem i et dynamisk økosystem,” siger Ansip i pressemeddelelsen.

Projektet starter næste år og skal efter planen løbe indtil 2026.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andrus Ansip

Næstformand, Europa-Kommissionen, EU-kommissær for digitalt indre marked (Det Estiske Reformparti)
kemiingeniør (Tartu Uni. 1979)

Tommy Ahlers

Bestyrelsesmedlem, Concito, iværksætter, fhv. MF og uddannelses- og forskningsminister (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 2001)

0:000:00