Danmark og Norge i samarbejde om 5G mobilteknologi

Oliver de Mylius
Selv om fjerde generations mobilteknologi endnu kun er under udvikling, samarbejder danske og norske forskningsinstitutter nu om at udstikke visionerne for den femte generation. Center for TeleInFrastruktur ved Aalborg Universitet (CTIF) og det yngre norske modstykke Center for Wireless Innovation (CWI) benyttede en fælles workshop i Aalborg som afsæt for et stærkt skandinavisk samarbejde på området.

Fra fjerde til femte generation
I det kommende år vil CTIF's direktør Ramjee Prasad og CWI's direktør Frank Reichert være gæsteredaktører på en videnskabelig publikation om 5G, som udgives af det tyske forlag Springer. Inden da skal de indhente og vurdere videnskabeligt input fra førende forskere på området, og naturligt nok opfordrer de også forskerne fra deres egne centre til at gøre sig tanker om mulighederne. Begge direktører er begejstrede for at kunne være med til at udstikke rammerne for fremtidens mobilteknologi, og Frank Reichert luftede nogle af sine ideer om, hvad 5G kommer til at rumme:

"Vi kender dårligt nok definitionen på 4G, og alligevel taler vi nu om 5G. Spørgsmålet er, hvad det skal rumme. Om det bare skal være hurtigere, eller om der også kommer nye features. Min vurdering er, at vi vil se helt nye muligheder i hjemmet og andre steder. Samtidig kommer vi til at se på båndbredde på en ny måde. I dag taler vi mest om gennemsnitlig båndbredde, men fremover skal vi også fokusere på, hvad netværket kan præstere i spidsbelastninger. Jeg tror, at vi vil få en helt anden type trafik, hvor folk i kort tid vil have brug for ekstrem høj kapacitet," siger Frank Reichert ifølge en pressemeddelelse.

Han forestiller sig, at sensornetværk bliver et stadig vigtigere område, som vil integrere data af forskellig art i vores hverdag.
 
"I dag er oplysninger typisk enten tilgængelige på et apparat eller via netværket, Det vil smelte sammen," lover Frank Reichert.

0:000:00