Debat

Debat: Vi skal pleje vores internationale studerende trods coronakrisen

DEBAT: Coronakrisen ser ud til at ramme tilstrømningen af internationale studerende. Vi skal stadig kæmpe for vilkår, der sikrer at de vælger at komme og derefter bliver, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Tony Christrup.

Vi skal blive ved med at lægge de sten, der bygger bro til
resten af verden og sikrer velstand til København, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Tony Christrup.
Vi skal blive ved med at lægge de sten, der bygger bro til resten af verden og sikrer velstand til København, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Tony Christrup.Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Tony Christrup
Hhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester, Københavns Kommune og formand, Property Invest Denmark og direktør, AG Gruppen.

I slutningen af juli blev et rekordhøjt antal studerende optaget på de videregående uddannelser i København.

Det bliver skønt at se dem indtage hovedstaden.

Men der er desværre også skår i glæden.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

For mens vi kan glæde os over flere danske studerende, ser det ud til at coronakrisen har ramt tilstrømningen af internationale studerende til byen.

Fortsætter denne tendens, kan vi risikere at få langt færre internationale studerende, og det er en stor skam, fordi vi har arbejdet så hårdt og målrettet på at tiltrække dem til København.

Kommer hverdagslivet ikke op at køre, rejser de internationale studerende hjem igen, og vi får ikke den gevinst ud af mødet, som vi kunne have fået.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Tony Christrup
Hhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester, Københavns Kommune og formand, Property Invest Denmark og direktør, AG Gruppen.

Det kræver noget at etablere sig
Når de internationale studerende kommer hertil, får studiejob, venner og måske en kæreste, er der nemlig stor sandsynlighed for, at de bliver og bruger deres kvalifikationer her, når studierne ender.

Dermed får virksomhederne dygtige internationale medarbejdere, og byen får vigtige ambassadører, der tilføjer et internationalt netværk, udsyn og kan indgyde til international brobygning.

Således har vi med ganske få virkemidler skabt en unik forbindelse til resten af verden, som gør, at vi kan blive ved med at udvikle København, skabe vækst og få råd til velfærd.   

Men det er ikke altid let at flytte til et nyt land. Det kan være svært at få en bolig, et netværk og at håndtere alt papirarbejdet korrekt. Det kan også være svært at få de venner, der gør det sjovt at bo i en fremmed storby.

Kommer hverdagslivet ikke op at køre, rejser de internationale studerende hjem igen, og vi får ikke den gevinst ud af mødet, som vi kunne have fået.

Derfor arbejder vi hele tiden på at forbedre tilbuddene til de studerende, både fra kommunens og fra erhvervslivets side.

Styr på bolig og indrejse
I kommunen har vi programmer, hvor vi skaffer de studerende studiejobs, mens de læser og hjælper dem med at sparke døren ind til deres første job som nyuddannede.

Men vi kunne gøre mere som for eksempel at digitalisere de administrative indrejseprocesser, der gør det besværligt for virksomhederne at rekruttere internationale medarbejdere. Sådan et projekt blev tidligere på året sat i søen i København.

På boligsiden har vi brug for erhvervslivets hjælp, hvis vi skal have den rigtige boligmasse til de internationale studerende. Og at kommunen støtter op om nye initiativer gennem en mere smidig sagsbehandling.

Her er det tid til at ryste posen og ikke bygge kollegier, som vi gjorde for 50 år siden, men derimod gentænke studieboligerne, så de ikke kun er rammen om hverdagslivet, men også en facilitator i dagligdagen.

Læs også

Der kunne eksempelvis være en ”concierge-service” i boligen, hvor de internationale studerende fik en personlig mentor, som hjalp dem med at falde til.

Mentoren kunne hjælpe med alt papirarbejdet omkring universitetet, sygesikringskort og bankkonti. Og hjælpe med at få den studerende skrevet op til danskundervisning og meldt ind i den lokale idrætsklub.

For sandheden er jo, at integrationen ofte foregår ude i foreningerne, hvor der er venskaber, netværk og omsorg at hente, hvis man engagerer sig.

Coronakrisen må ikke forhindre fokus
Derfor skal vi tage hånd om de internationale studerende og hjælpe dem ind i hverdagslivet, hvis vi vil have dem til at blive hængende og vælge København fremfor London, Paris eller Berlin.

Kampen for at sikre international arbejdskraft skal kæmpes i fællesskab. Og vi må ikke lade den falde i baggrunden, fordi coronakrisen har ramt os.

Vi skal blive ved med at lægge de sten, der bygger bro til resten af verden og sikrer velstand til København.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

Tony Christrup

Direktør, AG Gruppen, formand for Property Invest Denmark, medlem af Københavns Kommunes Erhvervsråd
Ejendomsmægler, Valuar

0:000:00