Økonomisk pressede fakulteter: Må stoppe forskere i ansøgningsprocessen

FØLGEOMKOSTNINGER: Naturvidenskabelige fakulteter er bekymrede for om de kan absorbere den store stigning i private forskningsuddelinger, som fondene varsler. De må allerede i dag afveje nøje, hvad de har råd til at søge støtte om, lyder meldingen.

Foto fra&nbsp;Novo Nordisk Fondens Center for Biosustainability på DTU. Det er den slags bevillinger, som universiteterne får sværere og sværere ved at huse, hvis ikke der følger finansiering af inddirekte omkostninger med i tilstrækkelig grad. (Arkivfoto)<br>
Foto fra Novo Nordisk Fondens Center for Biosustainability på DTU. Det er den slags bevillinger, som universiteterne får sværere og sværere ved at huse, hvis ikke der følger finansiering af inddirekte omkostninger med i tilstrækkelig grad. (Arkivfoto)
Foto: Ritzau Scanpix / Thomas Lekfeldt
Toke Gade Crone Kristiansen

Store private forskningsfonde har meldt ud, at de vil uddele flere midler i de kommende år, men allerede i dag presser uddelingerne økonomien på nogle af de mest oplagte og ombejlede modtagere, de naturvidenskabelige fakulteter.

Både i Aarhus, København, og Odense er man nu nået til et punkt, hvor eksternt finansierede forskningsprojekter bliver vejet på en guldvægt, for de afledte omkostninger kan være for høje for fakulteternes økonomi.

Universiteterne er nemlig samtidigt pressede af faldende basisbevillinger med regeringens omprioriteringsbidrag, hvilket gør dem istand til at løfte færre følgeomkostninger. 

Dokumentation

Forum for Forskningsfinansiering 

Uddannelses- og forskningsministeriet mødes i slutningen af måneden med en række af de private forskningsfonde i det nye Forum for Forskningsfinansiering. 

Forummet skal blandt diskutere problemstillingen, om hvordan man med stigende uddelinger kan finde en måde at afregne inddirekte omkostninger for universiteterne på.

Der er stor forskel på hvad og meget fondene vil dække.

Med i forummet er også rektorer fra de danske universiteter samt de offentlige forskningsfonde. 

Planen er at forummet skal skal mødes to gange årligt. 

Kilde: Uddannelses- og forskningsministeriet


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00