Erhvervslivet skoser forskningsbesparelse

BESPARELSE: Erhvervslivet revser regeringens beslutning om at skære i Højteknologifondens midler. Midlerne stiger stadig, lyder modsvaret fra videnskabsministeren.
Tyson W. Lyall
Regeringen sætter en stopklods for fremtidig vækst, når den skærer 121 mio. kr. fra Højteknologifonden. Sådan er meldingen fra erhvervsorganisationerne DI og Dansk Erhverv, ifølge Dagbladet Børsen.

Rammer med dobbelteffekt
Organisationerne undrer sig over, at en så stor portion af regeringens samlede besparelser skal tages fra netop Højteknologifonden, som finansierer højteknologiske forskningsprojekter sammen med erhvervslivet.

"Vi har super meget brug for vækst, og Højteknologifonden er et af de rigtig gode instrumenter til at skabe vækst, for den sikrer, at universiteter og virksomheder samarbejder om forskning. Derfor er det en mærkelig strategi at lade en så massiv del af besparelsen ramme Højteknologifonden," siger forskningschef i DI Charlotte Rønhof til avisen.

Hun møder opbakning fra Dansk Erhvervs forskningschef, Jannik Schack Linnemann, der mener, at besparelserne vil ramme ekstra hårdt, da midlerne fra Højteknologifonden kun går til projekter, hvor virksomheder bidrager med mindst ligeså store investeringer. Samlet set vurderer Dansk Erhverv således, at besparelserne inklusive virksomhedernes medfinansiering vil beløbe sig til trekvart mia. kr.

Sahl-Madsen: Midlerne stiger
Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) forsvarer dog regeringens besparelser med, at fondens midler stadig stiger.

"Som ansvarlig regering er vi nødt til at have hånd i hanke med økonomien. Når jeg har valgt at udmønte en stor del af besparelsen via Højteknologifondens midler for 2010, skal det ses i sammenhæng med, at der selv efter besparelserne er en stigning i bevillingerne til Højteknologifonden," siger hun i en pressemeddelelse.

Det fremgår af samme pressemeddelelse, at de 121,6 mio. kr., der skal spares, betyder at den udmeldte stigning i uddelingerne fra 280 mio. kr. i 2009 til 520 mio. kr. i 2010 reduceres med 121,6 mio. kr., således at fonden i 2010 kan uddele ca. 400 mio. kr. Der vil i 2011 være 600 mio. kr. til uddeling fra Højteknologifonden, oplyser Videnskabsministeriet.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00