Esben Lunde vil ikke gå ind i CBS-sag

RAMMEVILKÅR: Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) vil ikke tage stilling til konklusionerne i den omstridte CBS-rapport om landbrugets rammevilkår.

Lasse Lange

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) forsøger at holde sig ude af diskussionen om den omstridte CBS-rapport om landbrugets rammevilkår, der udkom i august.

I en række svar afgivet til Folketinget afviser ministeren således at gå ind i debatten.

“Rapportudkastet er udgivet af CBS, der på linje med øvrige uddannelses- og forskningsinstitutioner og sammen med de enkelte forskere er ansvarlige for kvalitetssikringen af de produkter, der udgives i deres navn. Eventuelle spørgsmål vedrørende rapportudkastet skal derfor rettes til CBS,” skriver Esben Lunde Larsen til Folketinget.

Har noteret sig kritik
Svarene kommer på baggrund af spørgsmål fra Socialdemokraternes miljø- og fødevareordfører Simon Kollerup, der har bedt ministeren om at tage stilling til rapportens konklusioner og den kritik, som to KU-forskere har rejst i Altinget.

I modsætning til tidligere undersøgelser konkluderer rapporten, der er kommet til verden med assistance fra lobby-organisationen Bæredygtigt Landbrug, at de danske miljøregler har haft store konsekvenser for dansk landbrugs konkurrenceevne.

Både rapportens metoder, de faglige valg og det, at forbindelsen til Bæredygtigt Landbrug ikke er blevet lagt klart og tydeligt frem, har mødt kritik.

Selv om Esben Lunde Larsen har bidt mærke i både rapporten og kritikken af den, gør han det dog klart, at han ikke ønsker at deltage aktivt i debatten om den.

“Da hverken jeg eller Miljø- og Fødevareministeriet har andel i det pågældende rapportudkast, vil jeg ikke gå ind i en nærmere diskussion af arbejdet. Jeg har dog samtidig via pressen noteret mig den kritik, som bl.a. Københavns Universitet har rejst af analysen,” skriver han.

S: Utroligt
Flere borgerlige politikere – herunder Esben Lunde Larsens partifælle miljø- og fødevareordfører Erlings Bonnesen – har med den kritiserede CBS-rapport som løftestang problematiseret rammevilkårene for landbruget. Spørgeren, Socialdemokraternes Simon Kollerup, er på den baggrund utilfreds med ministerens uvillighed til at svare.

“Det er utroligt, at vi ikke kan få et klart svar fra ministeren om den her rapport. Samtidig synes Venstres ordfører, at den er enormt spændende, og derfor ved vi fortsat ikke om Venstre og Esben Lunde Larsen har tænkt sig at lægge den til grund for deres fremadrettede landbrugspolitik,” skriver Simon Kollerup i en sms til Altinget.

“Nu når ministeren ikke kan give et klart svar, så er min opfordring, at Venstre som parti siger klart og tydeligt fra over for rapporten. Jeg kan i hvert fald sige meget klart, at en rapport på det her niveau kommer ikke til at danne grundlag for den socialdemokratiske erhvervs- og landbrugspolitik, selvom vi gerne har fokus på landmændenes rammevilkår,” fortsætter socialdemokraten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00