Fond kræver penge tilbage efter CBS-sag

KRAV: Promilleafgiftsfonden besluttede torsdag at kræve 406.000 kroner tilbagebetalt fra Bæredygtigt Landbrug. Pengene blev brugt på den omstridte CBS-rapport om dansk landbrugs rammevilkår.

Foto: Peder Størup
Tyson W. Lyall

”Promilleafgiftsfonden agter at fremsætte et tilbagebetalingskrav, som foreløbigt er opgjort til kr. 406.000.”

Efter et langt forløb om forskningsprojektet ”Dansk landbrugs rammevilkår og konkurrenceevne”, har Promilleafgiftsfonden gjort regningen op.

På et bestyrelsesmøde torsdag besluttede fonden nemlig, at Bæredygtigt Landbrug skal betale støttemidler givet til en CBS-rapport tilbage.

Promilleafgiftsfonden bevilgede i september 2014 Bæredygtigt Landbrug 1,5 mio. kroner til forskningsprojektet, hvoraf organisationen efterfølgende tildelte CBS de omtalte 400.000 kroner til en forskningsrapport.

CBS besluttede i december imidlertid, at deres bidrag ikke skulle færdiggøres.

Universitetets forskningsfaglige styregruppe bag projektet var ikke enig om at godkende udkastet til en endelig rapport. Dermed blev projektet lukket uden en endelig rapport.

“Vi tager en drøftelse med bevillingsgiver og vil selvfølgelig tilbagebetale, hvad vi er forpligtigede til,” sagde universitetets forskningsdekan Peter Møllgaard i december.

Formand: Vores pligt
Da Bæredygtigt Landbrug har stået som ansvarlig overfor Promilleafgiftsfonden, modtager de nu tilbagebetalingskravet.

”Det er vores pligt som fondsbestyrelse at sikre, at de penge, som fonden deler ud, bliver brugt til det ansøgte. Sker det ikke, skal vi sikre, at pengene kommer tilbage til fonden,” udtaler Promilleafgiftsfondens bestyrelsesformand Michael Brockenhuus-Schack torsdag i en pressemeddelelse.

Promilleafgiftsfonden har givet Bæredygtigt Landbrug en høringsfrist frem til 10. marts 2017, hvor et revideret regnskab for hele projektet også skal afleveres.

Bæredygtigt Landbrugs formand Flemming Fuglede Jørgensen sidder i Promilleafgiftsfondens bestyrelse, men erklærede sig torsdag inhabil og deltog derfor ikke i behandlingen af sagen.

Dokumentation

CBS-sagen
I august 2016 lancerer CBS-rapporten ”Dansk landbrugs rammevilkår og konkurrenceevne,” der konkluderer, at de danske miljøregler skaber store problemer for dansk landbrug. Det står i modstrid til tidligere rapporter om samme emne fra COWI og Københavns Universitet.

Rapporten er udarbejdet af lektor Troels Troelsen og betalt af Promilleafgiftsfonden, mens Bæredygtigt Landbrug har ageret fødselshjælper, kan Altinget fortælle. 

I ugerne efter offentliggørelsen lyder der i Altinget hård kritik af både det faglige indhold og relationerne til Bæredygtigt Landbrug (BL), som bliver kritiseret for at være for tætte. Forskere fra KU er bannerførere på kritikken. 

Både BL og Troels Troelsen afviser over for Altinget, at der skulle være øvet konkret indflydelse på analysen.

Esben Lunde Larsen afviser i et svar til Folketinget at forholde sig til rapporten og kritikken heraf med henvisning til, at det er CBS’ ansvar.

Toppen af CBS afviser dog at kommentere sagen. Men henviser til, at rapporten blot er en delrapport, der ikke er færdig.

I december får sagen fornyet liv, da DR får aktindsigt i interne mails på CBS. De viser ifølge DR, at Troels Troelsen har kopieret oplysninger fra Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør, Jørgen Evald, direkte ind i rapporten. Det fremgår også, at Troels Troelsen i en mail har afvist at fremhæve resultater, der skader landbrugets sag.

CBS sætter herefter gang i en intern undersøgelse.

Kort før jul dropper CBS at gøre rapporten færdig.

Læs alle Altingets artikler om sagen i temaboksen til venstre for artiklen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00