Debat

Fra fond til forsker: Effekten af træning under kemoterapi og graviditet undersøges

FONDE: Seniorprofessor Jesper Frank Christensen modtager fem millioner kroner fra Trygfonden til at undersøge effekten af fysisk træning for patienter med kræft i spiserør eller mavesæk. Professor Bente Merete Stallknecht modtager knap fire millioner til et projekt, der tester to forskellige inventioner, som implementerer fysisk aktivitet i gravides hverdag.

Projektet FitMum tester to forskellige inventioner, som implementerer 
fysisk aktivitet i gravides hverdag (Foto: Søren Bidstrup).<br>
Projektet FitMum tester to forskellige inventioner, som implementerer fysisk aktivitet i gravides hverdag (Foto: Søren Bidstrup).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Seniorforsker Jesper Frank Christensen, der arbejder i Trygfondens Center for Aktiv Sundhed, har modtaget fem millioner kroner fra Trygfonden. 

Donationen går til undersøgelse af effekten af fysisk træning for patienter med kræft i spiserør eller mavesæk.  

I dag modtager patienter med kræft i spiserør eller mavesæk 12 ugers kemoterapi forud for operation for at gøre deres tumor nemmere at bortoperere. Mellem ti og tyve procent af patienterne ender dog med aldrig at blive opereret, fordi de i løbet af de 12 uger enten har progression i deres sygdom, bliver for fysisk svækkede eller dør. 

Projektet ønsker derfor gennem et lodtrækningsforsøg at undersøge, hvorvidt 12 ugers fysisk træning – samtidig med kemoterapien – kan forbedre patienternes chancer for at komme igennem deres operation med færrest mulige komplikationer og derved opnå bedre overlevelseschancer. 

Effekten af indsatsen skal primært måles på, hvor mange patienter der ikke når frem til operation som følge af sygdomsprogression, fysisk svækkelse eller død inden da.

Læs også

Fysisk aktivitet under graviditet
Bente Merete Stallknecht, professor og prorektor ved Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet, har modtaget en donation på 3.848.660 kroner fra Trygfonden.

Donationen går til hendes projekt FitMum, der tester to forskellige inventioner, som implementerer fysisk aktivitet i gravides hverdag. Mere end seks ud af ti gravide kvinder i Danmark lever ikke op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om mindst 30 minutters fysisk aktivitet om dagen. 

En tidligere undersøgelse har vist, at gravide føler sig utrygge ved at være fysisk aktive, og at dette bliver en hindring for at dyrke motion. 

I denne undersøgelse testes to forskellige interventioner. Den ene er en struktureret superviseret holdtræning, blandt andet spinning og svømning, og den anden er motiverende rådgivning om fysisk aktivitet understøttet af sundhedsteknologi. 

De langsigtede perspektiver ved, at gravide kvinder dyrker mere motion, er en forbedret generel sundhedstilstand både for mødre og børn samt færre komplikationer under graviditet og fødsel.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bente Merete Stallknecht

Dekan og professor, Det Sundhedsvidenskablige Fakultet, Københavns Universitet
cand.med. (Københavns Uni. 1992), ph.d. i sundhedsvidenskab (Københavns Uni. 1997), dr.med. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00