Fra fond til forsker: Priser, naturcenter og 600 mio. til grundforskning

FONDE: Uge 40 bød på to prisuddelinger, et trecifret millionbeløb fra Novo Nordisk Fonden og et Center for Børn og Natur, der støttes af Nordea-fonden.

Den helt store nyhed i fondsverdenen i den forgange uge kom fra Novo Nordisk Fonden, der med 600 millioner kroner vil støtte grundforskning inden for det biomedicinske og biovidenskabelige forskningsfelt over de næste fem år.

Der vil årligt blive uddelt op til 12 femårige bevillinger på hver op til 10 millioner kroner til forskningsledere på forskellige karrieretrin. 

"Der har været mange programmer for yngre talenter og dygtige topforskere, men den store mellemgruppe har i en årrække været glemt. Og har du ingen mellemgruppe, så skaber du heller ikke topforskere. Vi skal derfor gøre det muligt for de visionære lektorer at udvikle sig, så de senere kan erstatte topforskerne, når de går på pension,” siger Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, der er Head of Research and Innovation Grants i Novo Nordisk Fonden.

Læs mere om nyheden her

Flere børn i naturen
Nordea-fonden vil have flere børn ud i naturen. Derfor har fonden doneret 18 millioner kroner til et nyt Center for Børn og Natur.

"Centrets ambition er at integrere brugen af natur meget mere i det moderne børneliv," siger Søren Præstholm fra Københavns Universitet, der er én af parterne bag centeret. Foruden KU er Syddansk Universitet, VIA University College og Aarhus Universitet samt Friluftsrådet en del af projektet. 

"I tæt samarbejde med pædagoger, lærere, ledere af friluftsforeninger og ikke mindst forældre og børnene selv vil vi have flere børn ud at erfare og opleve naturen. Vi ved, at det har et kæmpe potentiale i forhold til at skabe trivsel, læring og udvikling: Vi bliver simpelthen klogere og sundere af at være i naturen. Vi ved også, at vil vi sikre vores naturværdier fremover, skal fremtidens generationer have fokus på og bevidsthed om de værdier, naturen repræsenterer. Det kan de kun få ved at opleve naturen på egen krop," fortsætter Søren Præstholm.

Du kan læse mere om centret og Nordea-fondens bevilling her

Ugens prisuddelinger
To fonde har uddelt priser i uge 40.

Frederiksbergfonden uddelte Frederiksbergprisen og Frederiksbergfondens Hæderspris til henholdsvis Netværkstedet Thorvaldsen og Erik Rasmussen, leder af Frederiksberg FDF og forfatter.

Med priserne følger henholdsvis 100.000 og 50.000 kroner.

Og så fik professor og forsker Irini Angelidaki fra DTU Grundfosprisen 2017 for sin forskning i bioenergi. Med prisen fulgte en million kroner.

"Det er en stor ære at modtage Grundfosprisen, og jeg ser det som en stor anerkendelse af mit eget arbejde – men i høj grad også alle de studerende og medarbejdere, der også har bidraget til forskningsresultaterne," udtalte professor Irini Angelidaki.

Temaet for året Grundfospris var 'Teknologier der gør transitionen til et fossiltfrit samfund mulige'.  Prisen blev uddelt af Poul Due Jensens Fonds bestyrelsesformand, Niels Due Jensen, 5. oktober. 

Forrige artikel Ny uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv Ny uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv Næste artikel Softwaregigant vil give innovationen optimale rammer i Danmark Softwaregigant vil give innovationen optimale rammer i Danmark