Debat

Henrik Dahl: Krav om lige kønsfordeling skævvrider ligestillingsdebatten

DEBAT: Der skal ikke være hindringer for at bidrage ved de videregående uddannelser på baggrund af køn. Men ”fifty-fifty-feministerne” trækker debatten i en skæv retning, skriver Henrik Dahl (LA).

Kravet om 50/50-stillingsandele alle steder, er den rene identitetspolitik, skriver Henrik
Dahl (LA).
Kravet om 50/50-stillingsandele alle steder, er den rene identitetspolitik, skriver Henrik Dahl (LA).Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Dahl (LA)
Uddannelses- og forskningsordfører

Ligestilling på universiteterne er helt afgørende.

Der bør ikke lægges flere eller andre hindringer i vejen for det ene køn, når det gælder om at kunne bidrage ved de videregående uddannelser, end der lægges for det andet.

I Danmark burde vi gøre det bedre, når det gælder yngre forskeres – og navnlig kvindelige, yngre forskeres – muligheder for at stifte familie og leve et forholdsvis normalt familieliv, end vi gør i dag.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Denne familieuvenlighed, der er bygget ind i universiteternes personalepleje, er sikkert en væsentlig del af forklaringen på, at så mange kvinder forsvinder ud af systemet i årene mellem afslutning af ph.d. og fortsat karriere.

Fifty-fifty-feministernes urimelige krav
Til gengæld er det lykkedes for den identitetspolitiske gruppering, man med henvisning til Hans Bondes nylige bog 'Vi vil have vores fair andel!' (Gyldendal 2020) kan kalde for ”fifty-fifty-feministerne” (FFF), at trække debatten om andre ligestillingsspørgsmål skæv.

Der sker allerede i dag en betydelig, positiv særbehandling af kvinder.

Henrik Dahl (LA)
Uddannelses- og forskningsordfører

Det har både ført til et urimeligt spild af skatteborgernes penge og til en forvaltningspraksis, der formentlig er i strid med loven.

FFF har sit navn fra bevægelsens hovedkrav: At kvinder har en naturlig og automatisk ret til halvdelen af alle attraktive stillinger. Kravet går ikke på, at halvdelen af alle stillinger som for eksempel renovationsarbejder, langturschauffør eller blikkenslager skal besættes af kvinder.

Det går på, at halvdelen af alle attraktive stillinger som for eksempel professor, administrerende direktør eller bestyrelsesmedlem i en børsnoteret virksomhed skal besættes af kvinder.

For nylig spurgte jeg i Folketingets spørgetid uddannelses- og forskningsministeren, hvordan man politisk var nået frem til dette nøgletal, når der nu var så store forskelle i andelen af mænd og kvinder, der interesserer sig for de forskellige fag.

Men hun kunne desværre ikke svare på, hvorfor lige præcis 50/50 var den rette fordelingsnøgle under alle omstændigheder.

Ingen alarmerende kønsforskelle i ansættelser
Det tager 25-30 år, fra man begynder som studerende, til nogle få udnævnes til professorer. Derfor er det samlede antal af professorer til en vis grad en afspejling af, hvordan universiteterne fungerede i 1980’erne og 1990’erne.

Men ser man på andelen af nyansættelser de senere år, er procentsatsen for kvindelige adjunkter, lektorer og professorer 39, 39 og 30. Det vil sige: Ikke nogen alarmerende forskel – og da slet ikke, når tendensen tages i betragtning.

Læs også

Når man ser på chancen for at få en ansøgt stilling, viser UFM’s egne angivelser, at kvinder, der konkurrerer mod mænd, har en bedre chance for at få stillingen, end mænd har. I klar tekst: Der sker allerede i dag en betydelig, positiv særbehandling af kvinder.

Publiceringsrate for kønnene bør undersøges
Nogle gange hævdes det, at kvinder ikke søger, før de er helt sikre på at få jobbet. Og at det er årsagen til den bedre succesrate.

Men her gælder det om at være forsigtig. Svensk forskning viser, at kvindelige professorer inden for blandt andet medicin og samfundsvidenskab har signifikant kortere publikationslister og signifikant færre citeringer end mandlige.

Den positive, svenske særbehandling giver altså universiteterne dårligere professorer, end de ellers ville have fået. Og dermed formentlig også samfundet et samlet tab som følge af unødvendig (relativ) inkompetence.

Om det forholder sig på samme måde i Danmark, bør undersøges nærmere. Men hypotesen, at kvinder vil være mere sikre, før de søger, kan absolut ikke underbygges uden videre.

Ren identitetspolitik
De senere år har der ikke været forskelle i hverken kvinders succesrate ved projektansøgninger, når man sammenligner med mænd, eller i hvor stor en andel af det ansøgte beløb, der faktisk blev tildelt.

Derfor er konklusionen ret entydig: I forhold til de fag, kvinder vælger at dyrke, er der absolut ingen tegn på illegitim forskelsbehandling mellem mænd og kvinder.

Kravet om 50/50-stillingsandele alle steder, er derfor den rene identitetspolitik.

Hvis de svenske erfaringer gælder i Danmark, er det oven i købet en form for identitetspolitik, der alt i alt svækker kvaliteten af forskningen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Dahl

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (LA), MF (LA), forfatter, foredragsholder
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1987), MA (Pennsylvania 1988), ph.d. (Handelshøjskolen i København 1993)

0:000:00