Debat

Humanistisk taskforce: Historisk lav ledighed viser, at dimensionering virker

Der er i dag en historisk lav ledighed blandt nyuddannede kandidater fra humaniora. Det er blandt andet på grund af den ledighedsbaserede dimensionering, skriver Jens Ringmose.

Danmark har brug for humanvidenskaben med al dens mangfoldighed, når vi skal løse store samfundsmæssige udfordringer, skriver Jens Ringmose.
Danmark har brug for humanvidenskaben med al dens mangfoldighed, når vi skal løse store samfundsmæssige udfordringer, skriver Jens Ringmose.Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Jens Ringsmose
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er efterhånden vanskeligt at åbne en avis eller deltage i en familiefrokost uden at støde på holdningstilkendegivelser om, hvad humaniora er, og – måske i særdeleshed – om hvad humaniora burde være.

Det er på mange måder forfriskende.

Fra tid til anden får man imidlertid også fornemmelsen af, at kun de færreste rent faktisk kender til de store forandringer, der har præget det humanistiske fagområde det seneste årti.

Danske Universiteter har nedsat en taskforce, som har haft til formål at dokumentere denne udvikling og de betydelige forandringer, der har præget området.

Ambitionen er også, at taskforcen skal fortsætte og styrke den koordinerede indsats med at udvikle det humanistiske områder på tværs af landets universiteter.

Taskforcen for Fremtidens Humaniora

Danmark har brug for en robust og livskraftigt humaniora – og vi tager meget gerne debatten om fremtidens humanistiske uddannelser. 

I dag er der et langt stærkere bånd mellem de humanistiske uddannelser og erhvervslivet

Jens Ringmose
Formand for Taskforce for Fremtidens Humaniora

Det er imidlertid afgørende, at debattører, politikere og andre med holdninger til humaniora er oplyste om, hvordan virkeligheden er for universiteterne. Så vi som et minimum kan være enige om, hvad udgangspunktet er, når vi taler om humaniora.

Også i lyset af de kommende forhandlinger om en kandidatreform. 

Dialoger og politiske initiativer fungerer nu engang bedst, når de er baseret på fakta.

Taskforcens dokumentation viser med tydelighed, at humaniora er forvandlet – humaniora anno 2023 er noget ganske andet end humaniora anno 2013.

Siden 2013, da optaget på de humanistiske uddannelser var størst, er optaget af bachelorstuderende på humaniora i Danmark faldet med 47 procent.

Optaget på det humanistiske område er nu 10 procent lavere end optaget i 1990, da der blev optaget 5.113 studerende mod 4.627 i 2022. Til sammenligning er befolkningen i Danmark vokset med cirka 16 procent siden 1990.

Ud over de strukturelle forandringer har også uddannelsernes indhold ændret sig markant.

Humaniora anno 2023

I dag er der et langt stærkere bånd mellem de humanistiske uddannelser og erhvervslivet.

De studerende har eksempelvis væsentlig bedre mulighed for at deltage i projektorienterede forløb og for at skrive speciale sammen med virksomheder.

Samtidig har vi har skærpet uddannelsernes kompetenceprofiler blandt andet gennem dialog med vores aftagerpaneler, sammensat af repræsentanter for offentlige og private virksomheder. 

Læs også

Siden 2013 har særligt tre politiske initiativer haft indvirkning på antallet af humanistiske studerende: den ledighedsbaserede dimensionering, lukningen af engelsksprogede studiepladser og senest aftalen om at fjerne studiepladser i de store byer og øge aktiviteten regionalt.

Efter 2013 er der sket et markant fald i optaget på humaniora, så det i dag er halveret.

Humanister får hurtigere job

Effekten af det mindskede optag på de humanistiske bacheloruddannelser begynder nu at vise sig i dimittendledigheden. 

Ledighedsgraden nærmer sig hastigt niveauet for nyuddannede fra de øvrige hovedområder

Jens Ringmose
Formand for Taskforce for Fremtidens Humaniora

Der går syv år, fra den enkelte studerende begynder på en bacheloruddannelse, til man kan registrere eventuel ledighed for dimittenden. Fem års studier plus syv kvartaler på arbejdsmarkedet. 

Den ledighedsbaserede dimensionering begyndte i 2015, og først nu begynder vi således at se, hvad reduktionen af studiepladser betyder for jobmuligheder for dimittenderne.

Lige nu kan vi stadig kun måle den ledighed, der kan registreres på de kandidater, der blev optaget på universiteterne i dimensioneringens første år. Kortlægningen indikerer tydeligt, at dimensioneringerne virker efter hensigten.

Historisk lav ledighed

Der er i dag en historisk lav ledighed blandt nyuddannede kandidater fra humaniora. Deres ledighedsgrad nærmer sig hastigt niveauet for nyuddannede fra de øvrige hovedområder.

Med et betydeligt fald i dimittendledighed kan man forvente, at effekten bliver endnu større i de kommende år.

Som nævnt: i Taskforcen for Fremtidens Humaniora arbejder vi for at skabe et bæredygtigt og robust humaniora.

Danmark har brug for humanvidenskaben med al dens mangfoldighed, når vi skal løse store samfundsmæssige udfordringer og forstå os selv og hinanden som mennesker i en social, kulturel og historisk sammenhæng.

Et samfund uden humaniora er et fattigt samfund.

Første skridt er at skabe mere klarhed over humaniora anno 2023 og en større forståelse for, hvad vi taler om, når vi taler om humaniora.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Ringsmose

Rektor, Syddansk Universitet, professor i international politik
ph.d. (SDU 2007)

0:000:00