Minimal SU-snyd beroliger ikke DF og V

SU: Venstre og Dansk Folkeparti holder fast i, at udenlandske studerende kan underminere den danske SU, selvom nye tal viser minimal svindel med velfærdsydelser.

Venstres SU-ordfører, Mads Rørvig, mener, at regeringen skal anerkende, at det danske SU-system kan komme i problemer på grund af såkaldt velfærdsturisme, hvor studerende fra andre EU-lande benytter sig af reglerne til at få dansk SU.
Venstres SU-ordfører, Mads Rørvig, mener, at regeringen skal anerkende, at det danske SU-system kan komme i problemer på grund af såkaldt velfærdsturisme, hvor studerende fra andre EU-lande benytter sig af reglerne til at få dansk SU. Foto: www.stemmads.dk
Jesper BirchMads Bang

Det handler om, at den danske regering anerkender, at det er et problem.

Mads Rørvig (V)
SU-ordfører
Fakta
Så mange fik SU i 2012

Danskere:
418.376
(93,3)

EU-borgere:
10.854
(2,4 %)

Fra andre lande:
19,339
(4,3 %)


Kilde: Justitsministeriet
De to største oppositionspartier, Venstre og Dansk Folkeparti, vil have regeringen til at skifte kurs i EU i forhold til såkaldt velfærdsturisme. Et nyt svar fra Danmark til EU-Kommissionen viser, at der er meget begrænset snyd med danske velfærdsydelser, men det er ikke nok til at berolige de to partier.

Justitsministeriet har i et svar til en arbejdsgruppe under EU-Kommissionen, der arbejder med fri bevægelighed og svig, opgjort antallet af svindelsager på alle velfærdsområder. I 2012 var der i alt 39 sager om snyd på området.

Dansk Folkepartis forskningsordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, mener, at det er positivt, at der ikke snydes mere. Men det er ikke snyd, der bekymrer ham.

"Vores bekymring handler primært om, at man legalt kan få støtte i mange situationer. Det er fint, at der ikke er så meget svindel, men det mere grundlæggende, at man for eksempel har ret til støtte efter at have arbejdet ganske kort tid i Danmark," siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Dokumentation
Tabel 1: Oversigt over SU-støtte til udenlandske statsborgere 2008-2012. Mio. kr.
Kilde:Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
 
Tabel 2: Oversigt over internationale studerende på en hel uddannelse i Danmark: De 10 største afsenderlande.
Kilde: Mobilitetsstatistik for de videregående uddannelser 2011/12
 
 

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00