Minister: Ingen penge til stamcelleforskning - endnu

STAMCELLER: Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen vil opprioritere stamcelleforskning, men ved endnu ikke, hvor pengene skal komme fra. S vil tage fra globaliseringspuljen.
Hvor pengene til konkret stamcelleforskning skal komme fra, ved sundhedsministeren endnu ikke.
Hvor pengene til konkret stamcelleforskning skal komme fra, ved sundhedsministeren endnu ikke.

Næste skridt er ikke en diskussion om finansiering af konkrete projekter. Nu skal vi i første omgang have afklaret, hvor langt fremme vi er på stamcelleområdet.

Jakob Axel Nielsen
Sundhedsminister (K)

Danmark skal være med helt fremme i den internationale elite, når det gælder stamcelleforskning, mener sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K).

Sundhedsministeren vil via det nyoprettede Nationalt Samarbejdsforum for Sundhedsforskning have stamcelleforskning øverst på dagsordenen, når foraet holder sit første møde. 

Men selv om ministeren mener, at stamcelleforskning er et område med kæmpe potentiale og derfor værd at forske i, har han endnu ikke styr på, hvor pengene skal komme fra. 

I et skriftligt svar til Altinget.dk giver Jakob Axel Nielsen udtryk for, at man bør kortlægge, hvor langt fremme danske forskere overhovedet er i arbejdet med stamceller, før man taler økonomi.  

Først afklaring - derefter penge
"Næste skridt er ikke en diskussion om finansiering af konkrete projekter. Nu skal vi i første omgang have afklaret, hvor langt fremme vi er på stamcelleområdet," skriver han.

Først derefter skal der penge på bordet, mener han:

"Jeg er ikke i tvivl om, at vi råder over det fornødne faglige potentiale, men vi taler om et kompliceret og meget udgiftskrævende område, hvor vores projekter skal være nøje overvejede, før vi kommer helt op i den internationale verdenselite."

Tag af globaliseringspuljen!
I oppositionen har Socialdemokraterne længe arbejdet for stamcelleforskning, siger medlem af Sundhedsudvalget for partiet, Flemming Møller Mortensen. Ifølge ham bør stamcelleforskning prioriteres højt, selvom området er en bekostelig affære.

"Man kan spørge: Hvor fattige har vi råd til at være på det her område? Og her taler jeg ikke kun om indtjening og vækst, her taler jeg også om fordelen for den enkelte i patientbehandlingen."

Og i modsætning til sundhedsministeren peger Flemming Møller Mortensen konkret på, hvor pengene skal komme fra.

"Vi foreslår, at pengene til stamcelleforskning skal komme fra globaliseringspengene. Vi har før forsøgt at presse på i forhold til globaliseringsaftalen for 2009, men vi vil også gøre det for 2010. Vi mener, at det her skal være et højt prioriteret område," siger han.

0:000:00