Minister overvejer at skrotte gymnasiets mest populære studieretning

SPROG: Studieretningen i gymnasiet med engelsk og samfundsfag kan være på vej ud. Det skal få flere til at vælge flere sprogfag, fremgår det i notat fra Undervisningsministeriet. 

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) har foreslået at nedlægge studieretningen Samfundsfag A/Engelsk A.<br>
Undervisningsminister Merete Riisager (LA) har foreslået at nedlægge studieretningen Samfundsfag A/Engelsk A.
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Daniel Bue Lauritzen

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) fremlagde på et møde i gymnasieforligskredsen i sidste uge et forslag om at nedlægge gymnasiets mest populære studieretning.

Forslaget fremgår af et notat fra Undervisningsministeriet, som Altinget er i besiddelse af. Notatet blev sendt til ordførerkredsen forud for mødet.

Der er tale om studieretningen med engelsk og samfundsfag på højniveau, som 16 procent af studenterne i 2017 havde gået på.

I notatet lægges der op til enten at afskaffe den populære linje helt eller alternativt ændre den til en mere sproglig studieretning med fem A-fag, hvor to af fagene skal være fremmedsprog.

Merete Riisager afviser, at der skulle være tale om et reelt regeringsudspil:

"Der er endnu ingen konkrete udspil. Men vi har forskellige scenarier på bordet, som på nuværende tidspunkt hører bedre hjemme i forhandlingslokalet end i medierne," skriver hun i en mail til Altinget.

Frygter dannelsestab
Mødet i forligskredsen blev afholdt, efter at Merete Riisager i et interview med Altinget bebudede, at hun ville ændre studieretningerne for at få flere elever til at vælge sprogfagene på gymnasiet. Det er en helt akut problematik, mener ministeren:

"Det er en stor samfundsudfordring, for vi risikerer et massivt dannelsestab, hvis vi begrænser vores sproglige horisont til dansk og engelsk," skriver hun i mailen. 

Ifølge flere kilder blev de to forslag fra Undervisningsministeriets notat prompte afvist i gymnasieforligskredsen. 

S vil afvente
Særligt forslaget om at ændre den populære studieretning til en kombineret samfundsfag- og sproglinje med fem A-fag mødes af kritik fra Socialdemokratiet.

"Hun forsøger på alle mulige måder at hæve adgangskravene og presse de unge mennesker til at skulle kunne mere og yde højere," siger undervisningsordfører Annette Lind (S).

Det er en del af gymnasieforliget fra 2016, at flere unge skal vælge flere sprogfag. Men i 2017 gik blot hver tiende 1.g elev på en sproglig studieretning. 

Læs hele artiklen på Altinget: uddannelse.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annette Lind

Generalkonsul, Flensborg, fhv. MF (S)
lærer (Nørre Nissum Seminarium 1994)

Marie Krarup

Fhv. MF (DF, løsgænger)
sprogofficer (Forsvaret), cand.mag. i øststatskundskab, samfundsfag og religion (Københavns og Aarhus Uni. 1996 og 2006)

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00