Ministermagt over SU-værn bekymrer DF

VÆRN: Partierne bag SU-forliget sidste år bakker op om nye krav til alle, der vil tage dansk SU med til udlandet. Dansk Folkepartis ordfører er bekymret for, om ministeren vil bruge loven rigtigt.
Dansk Folkepartis forskningsordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, vil sikre løbende opfølgning på de nye tilknytningskrav, som skal gælde for at tage SU med til udlandet.
Dansk Folkepartis forskningsordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, vil sikre løbende opfølgning på de nye tilknytningskrav, som skal gælde for at tage SU med til udlandet.Foto: Pernille Møller/Altinget.dk
Mads Bang

Vi synes, det er problematisk, at man vil give ministeren beføjelser til at finjustere reglerne, så man kan tilpasse reglerne uden at lave lovgivning.

Jens Henrik Thulesen Dahl (DF)
Forskningsordfører
Fakta
Nye tilknytningskriterier.

For at kunne tage sin SU med til et helt uddannelsesophold i udlandet skal den studerende i en betydelig periode:

  • Have gået i folkeskole eller på en ungdomsuddannelse i Danmark eller:

  • Have familiemedlemmer i Danmark - ud over de familiemedlemmer, der forsørger den studerende - og have haft nær kontakt med disse eller:

  • Haft betydelige økonomiske bånd til Danmark eller:

  • Haft arbejde af et vist omfang i Danmark eller:

  • Opfylde flere elementer af de ovenstående kriterier, men uden at opfylde dem særskilt eller opfylde mindst ét af kriterierne i kombination med betydelige danskkundskaber.



Kilde: Uddannelsesministeriet
Mens debatten bølger om EU-borgeres ret til danske velfærdsydelser er partierne bag SU-forliget i fred og fordragelighed ved at justere de danske krav til, hvornår man kan tage dansk SU med til udlandet.

Baggrunden er en dom fra EU-Domstolen, som betyder, at det danske krav om, at en studerende skal have haft ophold i Danmark i to ud af de seneste ti år, ikke er i overensstemmelse med EU-reglerne.

Da alle Folketingets partier pånær Enhedslisten sidste år enedes om den store reform af SU-systemet, var der samtidig enighed om at indføre en række nye tilknytningskrav i forhold til at tage dansk uddannelsesstøtte med til udlandet. Nu er den lovgivning på vej igennem Folketinget.

Og selv om de nye udvidede krav ifølge uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) vil gøre Danmark i stand til at fortsætte med at give SU til studerende på udlandsophold, er Dansk Folkepartis ordfører på området, Jens Henrik Thulesen Dahl, ikke ubetinget positiv.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00