Novo Nordisk støtter gencenter med 1 milliard

FONDE: Novo Nordisk Fonden har doneret 990 millioner kroner til Nationalt Genom Center. Danmark skal være førende inden for forskning i gener, lyder målet. 

Dansk genforskning får en gevaldig saltvandsindsprøjtning.

Novo Nordisk Fonden har nemlig valgt at donere næsten en milliard kroner til Nationalt Genom Center. 

Det oplyser Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse. 

Gencenteret, der blev oprettet ved lov i maj 2018, forsker blandt andet i at forbedre den individuelle diagnosticering.

En forskning, som formand i Novo Nordisk Fonden Lars Rebien Sørensen håber kan skabe mere målrettede behandlingstilbud for den enkelte patient. 

"Vi har en unik chance nu for at sætte tempo på anvendelsen af den nye viden om vores gener til at hjælpe læger med at bekæmpe sygdomme og redde menneskeliv," siger han i pressemeddelelsen. 

På centeret vil forskerne blandt andet analysere blodprøver fra danskere med henblik på at aflæse DNA-sekvensen for hver enkelt patient. Målet er, at det skal skabe grundlag for bedre diagnostik og mere målrettet individuel behandling. 

Det Nationale Genom Center hører under Sundheds- og Ældreministeriet som en selvstændig organisation og er ifølge ministeriets egen hjemmeside "en krumtap i den danske strategi for personlig medicin, og det vil medvirke til, at lægerne får mulighed for bedre og mere præcis diagnostik og behandling af patienterne."

Som følge af initiativet vil der ifølge ministeriets ansøgning blive etableret genomsekventeringsfaciliteter i både Aarhus og København.

Ministeriet forventer, at der vil blive gennemført cirka 60.000 hel-genomsekventeringer af danskere i de første fem år af centrets levetid.

Udover Novo Nordisk Fondens donation er der fra 2017-2020 afsat 100 millioner kroner til at medfinansiere arbejdet med personlig medicin på finansloven for 2017.

Forrige artikel Overblik: Den politiske kalender for 2019 Overblik: Den politiske kalender for 2019 Næste artikel Regeringen afsætter millioner til bedre uddannelse af pædagoger Regeringen afsætter millioner til bedre uddannelse af pædagoger