Ny debat: Er uddannelserne klar til robotterne?

DEBAT: Der kommer krav om nye kompetencer på fremtidens arbejdsmarked, men er uddannelserne klar til at uddanne til det, og kræver det ændringer i lovgivningen? Mød panelet, der diskuterer emnet, her.

Af Henrik Axel Buchter
Fagdebatkoordinator

Både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans partifælle Søren Pind har sat fokus på den såkaldte disruption af arbejdsmarkedet i fremtiden.

Forventningen er, at en lang række jobfunktioner og opgaver vil kunne løses af robotter og computere, og det vil sætte flere og flere job under pres.

Da Søren Pind for nylig samlede topfolk fra hele den videregående uddannelsesektor var temaet, om uddannelserne er klar til at uddanne til den fremtid.

Nu vil Altinget fortsætte debatten. Er de danske uddannelser klar til en fremtid, hvor det for mange bliver nødvendigt at tilpasse sig de nye tekniske muligheder? Stiller det nye krav til lovgivningen, uddannelserne og institutionerne?

Skal professionsuddannelserne være mere målrettede, og universiteternes uddannelser være endnu mere generiske? Hvordan følger erhvervsakademierne med den hurtige udvikling? Og dertil kommer spørgsmål om onlineundervisning, livslang uddannelse og et moderne filosofikum.

Det har Altinget spurgt en række debattører om.

Mød panelet her:

Harald Mikkelsen
Formand for Danske Professionshøjskoler siden 2014. Derudover har Harald Mikkelsen været siden 2007 været rektor for VIA University College. Han har en cand.scient. og ph.d. i geologi fra Aarhus Universitet.

Stina Vrang Elias
Administrerende direktør i Tænketanken DEA. Tidligere ansat i DI, hvor hun blandt andet arbejdede med opgaver inden for uddannelse, forskning og regionalpolitik. Hun er uddannet cand.scient.adm. fra RUC.

Maja Horst
Institutleder på Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet. Maja Horst har en ph.d. i Videnssociologi fra CBS.

Camilla Gregersen
Formand for Dansk Magisterforening. Inden hun blev formand for Dansk Magisterforening, var hun ledelseskonsulent i Prosa – Forbundet af it-professionelle. Uddannet cand.mag. fra Roskilde Universitet og har en MBA fra Syddansk Universitet.

Niels Egelund 
Rektor på Erhvervsakademi Kolding samt formand for rektorkollegiet i sektorens interesseorganisation Danske Erhvervsakademier.

Phillip Binning
Dekan for kandidat- og ph.d.-uddannelserne på DTU siden januar 2017. Er tidligere professor på DTU Miljø. Har en B.Sc. i matematik fra Australian National University og en Ph.D. i Civil Engineering and Operations Research fra Princeton University i USA.

Forrige artikel Professionshøjskoler: Fremtidens studerende er en del af løsningen Professionshøjskoler: Fremtidens studerende er en del af løsningen Næste artikel AU-prodekan: Der er stadig kønsbias på universiteterne AU-prodekan: Der er stadig kønsbias på universiteterne
Altinget inviterer til årets politiske sommermøde

Altinget inviterer til årets politiske sommermøde

OM OS: Altinget lancerer nyt initiativ og inviterer til Altinget Sommermøde i juni. Det finder sted i Altingets Gård samt digitalt. Over tre dage samles politikere, virksomheder, foreninger og ikke mindst borgerne om den politiske samtale.