Oddershede: De ville alle sætte os fri

AFSKEDSINTERVIEW: Jens Oddershede revser politikerne for at tale om øget frihed, mens de indskrænker den. På vej ud øjner han flere fusioner i fremtiden. Også med professionshøjskoler.
Foto: Presse og formidling/Syddansk Universitet.
Mads Bang

Jeg har haft fire ministre i min periode som rektor, og alle har sagt, at de gerne vil give os større frihedsgrader. Alle har haft det som mål. Jeg vil bare hævde, at i praksis har de ikke sat os fri.

Jens Oddershede
Tidligere rektor, SDU
Jens Oddershede har de sidste godt tolv år haft en holdning til stort set alt inden for dansk uddannelsespolitik. Med et udpræget talent for at melde universiteternes holdning klart ud i medierne, oftest over mobiltelefon på vej i tog eller bil mellem de mange møder, der fulgte med jobbet.

Men 1. februar var det slut både som talsmand for rektorkollegiet og som rektor for Syddansk Universitet, som han selv fremhæver som et internationalt universitet, der vejer tungere nationalt, end da han kom til.

Selv om Oddershede nu forlader det politiske spil, smækker han ikke med døren. Han mener i hovedtræk, at politikerne har prioriteret uddannelse og forskning på et ekstraordinært højt niveau. Og det er også et niveau, hvor den politiske interesse og debat automatisk følger med.

Han kritiserer dog den manglende vilje til at følge de store visioner om frihed til universiteterne op med handling.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00