Overblik: Så mange studiepladser vil universiteterne lukke efter udflytningsaftale

Flere universiteter har nu fortalt, hvor mange studiepladser, der nedlægges som en udløber af regeringens og Folketingets aftale om færre studiepladser i byerne og flere ude i landet. Altinget giver dig her et overblik over, hvad universiteterne har sagt.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Opdateret d. 29/12 2022 med oplysninger om planerne fra Syddansk Universitet, It-Universitetet, RUC og DTU, samt CBS' justerede plan. Aalborg Universitet offentligør sin plan d. 12/1 2022 og er derfor ikke med her. Artiklen blev oprindeligt udgivet d. 18/11 2021.

De danske uddannelsesinstitutioner skal være mindre i byerne, men have en større tilstedeværelse ude i landet. Derfor har flere danske universiteter meldt ud, hvor mange pladser de vil lukke.

Lukningerne af studiepladser hænger sammen med regeringen og Folketingets aftale om flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark. Aftalen pålægger uddannelsesinstitutionerne i de store byer at reducere optaget med mellem fem og ti procent frem mod 2030. Institutionerne kan dog også oprette et tilsvarende antal uddannelsespladser decentralt.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00