S-R kræver flere basismidler til universiteterne

GLOBALISERINGSPULJEN: Regeringens udspil til forhandlingerne om globaliseringspuljen bliver beskyldt for at være skævt balanceret. Både S og R kræver flere basismidler.
Kirsten Brosbøl (S) og Marianne Jelved (R) går til forhandlingerne om globaliseringspuljen med et fælles krav om flere basismidler til universiteterne.
Kirsten Brosbøl (S) og Marianne Jelved (R) går til forhandlingerne om globaliseringspuljen med et fælles krav om flere basismidler til universiteterne. Foto: ft.dk
Jørgen Skadhede

Der er ingen tvivl om, at balancen mellem basismidler og konkurrence-udsatte midler er meget skæv i regeringens udspil, og den balance vil vi forsøge at rette op på.

Kirsten Brosbøl (S)
Forskningsordfører
På et punkt bliver forhandlingerne om globaliseringsmidlerne business as usual. Fordelingen mellem basismidler til universiteterne og konkurrencemidler bliver som de øvrige år et af de centrale stridspunkter.

Selv om regeringen i sit overraskende detaljerede udspil til forhandlingerne lægger op til for første gang at skære ned på bevillingerne til den politisk bestemte strategiske forskning, så står kritikerne i kø for at klandre regeringen for, at fordelingen fortsat er helt skæv.

Ifølge regeringens udspil skal Det Strategiske Forskningsråd beskæres med 100 mio. kr. Men bundlinjen er også, at regeringen kun vil afsætte 100 mio. kr. af de 1,4 mia. kr., der er til fordeling i 2011, til basismidler, som universiteterne selv kan råde over.

Forhandlinger indledes i dag
I dag tirsdag indledes forhandlingerne med et møde mellem forligspartiernes finansordførere i Finansministeriet, inden forskningsordførerne mødes til de første forhandlinger på onsdag. Og både Socialdemokraterne og de Radikale kræver flere indrømmelser.

0:000:00