Samuelsen: Markedet har brug for hjælp til at løse klimakrisen

INTERVIEW: En seksdobling af penge til klimaforskning. Det er hovedpunktet i Liberal Alliances nye klimaplan. Det er den realistiske vej at gå, mener LA-formanden, der samtidig kalder økonomernes drøm om en global CO2-afgift for et fatamorgana.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Freja Søgaard

Der skal satses markant på forskning i nye klimaløsninger og fremme af eksisterende grønne teknologier som vindmøller og solceller.  

Fakta
De fem punkter i Liberal Alliances klimaplan:

1. Danmark skal etablere en klimaforskningsfond på 3,7 mia. kr. hvert år
2. Nedsættelse af el-afgiften og el-varme-afgiften på 4,8 mia. kr.
3. Afskaffelse af registreringsafgiften på grønne biler
4. Forhøjelse af pulje til energieffektiviseringer og energirenoveringer
5. Vedtagelse af ny klimalov.

I alt er den samlede udgift årligt på 8,5 milliarder kroner. Det er et samlet beløb på 85 milliarder kroner frem mod 2030.

Kilde: liberalalliance.dk

Sådan lyder de grundlæggende linjer i partiets nye klimaplan, som blev præsenteret op til weekendens landsmøde.

Helt konkret foreslår Liberal Alliance at afsætte 0,2 procent af BNP til en klimaforskningsfond svarende til 3,7 milliarder kroner per år. Det er ifølge Liberal Alliance en seksdobling af det nuværende beløb.

Derudover ønsker partiet en afskaffelse af registreringsafgiften og en nedsættelse af elafgiften. I alt giver udspillet en samlet udgift på 85 milliarder kroner frem mod 2030.  

Enhedslistens plan er jo et bluffnummer

Anders Samuelsen
Formand for Liberal Alliance

Ifølge formanden selv er LA-planen den eneste vej mod et grønt Danmark. Han mener nemlig ikke, at hverken mindre forbrug eller flere afgifter, som ofte også bliver forslået som klimaløsninger, er en farbar vej.

”Jeg prøver bare at være realistisk. Vi kommer ikke til at nå i mål, hvis vi tvinger mindre forbrug og højere afgifter igennem. Det er 100 procent sikkert,” siger Anders Samuelsen.

Han peger på, at hverken middelklassen eller de rigeste vil blive påvirket af afgifter, og at det derfor kun er de laveste i samfundet, det vil gå ud over:

”Det, der kan ske, hvis vi går den vej og virkelig skruer på afgifterne, så det virker, er, at man oplever Gule Veste som i Paris.”

Afgifter skal ramme for at virke
Enhedslisten præsenterede deres klimaudspil i februar. I udspillet foreslår partiet afgifter på de ting, der udleder CO2. Til gengæld vil de føre nogle af pengene fra afgifterne tilbage til folk med lav- og mellemindkomster via en grøn check.  

Kunne det ikke være en løsning for at undgå De Gule Veste, du taler om?

”Du kan godt høre det, ikke? Det vil sige, at de laver en plan, som giver den lave middelklasse nøjagtig de samme handlemuligheder, som de havde før, fordi det ikke må ramme skævt. Så kommer der ikke Gule Veste som i Paris, for så kan de købe det samme som før,” siger han.

Samuelsen mener, at Enhedslistens plan forudsætter, at det er den øvre middelklasse og de rige, der skulle blive påvirket af afgifterne. Og det er ikke en præmis, han køber.

”Så Enhedslistens plan er jo et bluffnummer. Det er rent bluff. Hvorfor skulle vi indføre en afgift, folk ikke kan mærke. Var meningen ikke, at de skulle bruge mindre?”

Markedet skal hjælpes
Samuelsen er godt klar over, at man ikke kan garantere, at den nye teknologi, vi venter på, bliver opfundet i tide. Men han mener, at man kan øge sandsynligheden ved at sætte tilstrækkeligt mange midler af, så chancen for gennembruddet kommer op på mellem 95 og 100 procent. Og på det punkt mener han, at Danmark skal være et foregangsland.

Han tilføjer dog, at markedet skal have hjælp, hvis den teknologiske løsning skal findes. At det er altafgørende at skyde nogle midler ind i forskningen på området, hvis det skal lykkes.

”Vi ved ikke, hvilken teknologi vi venter på. Men den er derude. Det eneste, der er sikkert, er, at vi ikke opfinder den, hvis vi ikke sætter penge af til det,” siger han og tilføjer:

”Hvis vi kun skal lade markedet løse det – og det her kommer fra en liberal – så er det simpelthen for dyrt at udvikle de teknologier,” siger han.

Anders Samuelsen mener, at de investeringer, en virksomhed skal bruge, vil være for store til, at de kan nå at blive tjent ind igen. Og derfor er det offentlige nødt til at spille en afgørende rolle.

Flere økonomer – ofte klassiske og liberale økonomer, som Liberal Alliance ellers henviser til – taler for en global CO2-afgift, og at det ville være det enkleste greb til at løse klimakrisen.

Sådan en afgift vil sætte en dæmper på den globale forurening og samtidig give indtægter til nye grønne teknologier.

Anders Samuelsen har i udgangspunktet stor sympati for tanken, men vurderer, at den i praksis er tæt på umulig.

”I teorien kunne vi gå den vej. Men vi kommer aldrig til at indføre den type globale skatter. Det realistiske er at få alle til at satse på forskning. Du kan ikke lave en overskrift om, at jeg er klar til en globalskat, for det er jeg ikke. Det er bare et fatamorgana,” siger Anders Samuelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00