Studerende: Husk studietrivslen på finansloven

DEBAT: Omprioriteringsbidraget på uddannelsesområdet risikerer at fjerne sikkerhedsnettet under studerendes trivsel. Hvis vi skal lykkes med regeringens vision om at fremme unges trivsel, bør der investeres. Ellers risikerer studerende at brænde ud, allerede inden de kommer ud på arbejdsmarkedet, skriver Studenterforum UC.

Af Christian Oelsner
Bestyrelsesformand, Studenterforum UC

Vores studerendes trivsel står højt på regeringens dagsorden – og med rette. Hver femte studerende – faktisk hver tredje nye studerende – oplever stress i deres hverdag. Det er én af de væsentligste årsager til frafald og lavere faglighed. Derfor er det problematisk at se en fortsættelse af omprioriteringsbidraget på en række statslige institutioner såsom Studenterrådgivningen, der ellers skal være sikkerhedsnet for vores studerendes trivsel. Hvis vi skal lykkes med regeringens vision om at satse på uddannelse og fremme unges trivsel, bør der i stedet for besparelser investeres i netop dette område.

Et udsultet system
Efter mange års fokus på besparelser, reformer og præstationskultur er det positivt, at den nye regering vil se uddannelsessystemet efter i sømmene. Beslutningen om at undersøge årsagerne til mistrivsel blandt vores unge og studerende er et stort skridt i den rigtige retning. Men der er naturligvis tale om en langsigtet plan med langsigtede løsninger, og det kommer til at tage tid. Imens kæmper vores studerende med at få deres hverdag til at hænge sammen. Dem er vi nødt til at hjælpe.

Her spiller uddannelsesinstitutionerne naturligvis en kæmpe rolle i forhold til at indrette studiemiljøer, der kan fremme trivsel, og studievejledning, der kan støtte vores studerende. Derfor er fraværet af det notoriske omprioriteringsbidrag på vores uddannelser én af årets bedste nyheder i det nye finanslovsudspil. Men efter fem års milliardbesparelser på uddannelsesinstitutionerne, og uden en umiddelbar udsigt til geninvesteringer i sektoren, står vi tilbage med et udsultet system, der ikke kan løfte opgaven alene.

Risikerer at brænde ud
Studenterrådgivningen, en institution under Uddannelses- og Forskningsministeriet, tilbyder gratis psykologisk hjælp til studerende og vejledning til uddannelsesinstitutionerne omkring trivsel. De spiller altså en afgørende rolle i at skulle sikre vores studerendes trivsel. Trods flere og flere henvendelser fra studerende har besparelser dog betydet fyringer i Studenterrådgivningen og længere og længere ventetider. Derfor har de også i stigende grad været nødsaget til at skrue ned for deres aktiviteter, videresende studerende til egen læge eller helt afvist studerende. Det er ikke holdbart.

Hvis vi skal lykkes med at komme problemerne omkring trivsel til livs, bør regeringen stoppe omprioriteringsbidraget på de statslige institutioner, der hver dag arbejder på at hjælpe vores studerende, og i stedet investere i dem. Hvis ikke risikerer vi, at vores studerende brænder ud, inden de overhovedet når ud på arbejdsmarkedet.

Forrige artikel Dansk Byggeri: Erhvervsskoler skal tage kampen op med kønsstereotyper Dansk Byggeri: Erhvervsskoler skal tage kampen op med kønsstereotyper Næste artikel Icrofs: Ny forskning skal fremtidssikre økologien Icrofs: Ny forskning skal fremtidssikre økologien
Samråd: Dataregler bliver lempet i løbet af foråret

Samråd: Dataregler bliver lempet i løbet af foråret

SAMRÅD: En ny bekendtgørelse, der skal gøre det muligt i særlige tilfælde at lempe reglerne for forskningsdata, vil træde i kraft enten fra april eller maj. Indtil da må forskere bruge nødret. Det fortalte Magnus Heunicke (S) på et samråd om forhindringer for at opspore hepatitis-smittede danskere.