Studerende skal betale for EU-kammerater

SU-REFORM: Hvis der kommer markant flere studerende fra andre EU-lande, som har krav på dansk SU, skal pengene findes hos resten af de studerende. De studerende tager afstand fra besparelser ad bagvejen.
Det bliver SU-modtagerne selv, som får ekstraregningen, hvis flere EU-borgere end beregnet skal have dansk SU.
Det bliver SU-modtagerne selv, som får ekstraregningen, hvis flere EU-borgere end beregnet skal have dansk SU. Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Mads Bang
Fakta

Såfremt udviklingen afviger væsentligt fra det forudsatte, forpligter partierne sig til i forligskredsen at sikre finansiering inden for SU-området og iværksætte relevante værnsinitiativer.


Kilde: Aftale om reform af SU-systemet
De studerende mener, at uddannelsesminister Morten Østergaard (R) i de afsluttende forhandlinger om SU-reformen er løbet fra sine løfter.

Ministeren var flere gange under forhandlingerne om SU-reformen fremme og sige, at en EU-dom om arbejdskraftens frie bevægelighed ikke skulle påvirke SU-reformen.

"Uddannelsesministeren var ude klart og sige, at det ikke skulle have indflydelse på SU-reformen - men det kan vi nu læse os til, at den fik alligevel," siger Jakob Rugaard, der er formand for Danske Studerendes Fællesråd.

Aftaleteksten understreger, at det er SU-modtagerne, som skal betale ekstraregningen, hvis der ender med at komme flere SU-modtagere fra andre EU-lande i forhold til regeringens oprindelige beregninger. Aftalen rummer en formulering om "finansiering inden for SU-området", hvis der bliver tale om væsentligt flere SU-modtagere fra andre EU-lande.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00