Uambitiøst forslag om forskerskatteordning

OPFØLGNING: Skatteministerens forslag til forbedret forskerordning er ikke i tråd med virkeligheden, mener Lægemiddelindustriforeningen.
Uffe Laursen

Forslaget om fem år med 33 pct. i skat, der er det nye i forhold til den nuværende ordning, dur heller ikke. Med arbejdsmarkedsbidrag lagt oveni vil den samlede skat lande på cirka 40 pct., det er også, hvad mange andre lande ligger på.

Allan Skårup Kristensen
Chefkonsulent, Lægemiddelindustriforeningen

Som omtalt i Altinget | Forskning & Innovation i tirsdags vil regeringen med et nyt lovforslag forlænge den periode, som udenlandske forskere kan arbejde i Danmark med en lavere skattebetaling. Af lovforslaget fremgår det, at virksomhederne fremover kan vælge, om de vil have en udenlandsk forsker tilknyttet tre år, hvor der betales 25 pct. i skat, eller fem år, hvor der betales 33 pct. i skat. Men den enten-eller-logik hænger ikke sammen med virkeligheden, mener Lægemiddelindustriforeningen, som er brancheforening for lægemiddelvirksomheder i Danmark.

"Når udenlandske medarbejdere ansættes, vil det i mange tilfælde være sådan, at hverken de eller virksomhederne ved, hvor mange år samarbejdet løber. Projekter kan blive nedlagt, afdelinger kan blive lukket eller tvunget til at flytte, ligesom der kan ske mange andre ting, som gør, at det er umuligt på forhånd at vide, om man skal vælge den tre-årige eller den fem-årige model," siger chefkonsulent Allan Skårup Kristensen.

Han vil gerne have mere fleksibilitet i forslaget, så virksomhederne ikke på forhånd skal afgøre, hvorvidt en forsker skal være ansat på et projekt i tre eller fem år, en beslutning, som ifølge forslaget ikke kan omgøres undervejs.

33 pct. batter ikke 
I Lægemiddelforeningen har man heller ikke den store fidus til, at en femårig periode med 33 pct. i skat vil give noget nævneværdigt løft i forhold til at rekruttere forskere til danske virksomheder. 

"Forslaget om fem år med 33 pct. i skat, der er det nye i forhold til den nuværende ordning, dur heller ikke. Med arbejdsmarkedsbidrag lagt oveni vil den samlede skat lande på cirka 40 pct., det er også, hvad mange andre lande ligger på. Forslaget vil derfor ikke stille os bedre i konkurrencen om den højtkvalificerede arbejdskraft, og det vil ikke være med til at løse problemet med international rekruttering af arbejdskraft til Danmark," siger Allan Skårup Kristensen.

Han ser gerne, at beskatningsprocenten - også for den femårige periode - kommer helt ned på 25 pct.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00